Банкам дозволили використовувати рефінансування для кредитів аграріям

Середа, 9 квітня 2014, 14:08

Національний банк розширив можливості банків з використання залученого рефінансування для кредитування аграрного сектора.

Відповідне рішення закріплене в постанові НБУ №194 "Про затвердження змін до Положення про надання Національним банком кредитів банкам України для збереження їх ліквідності", опублікованому в середу в газеті "Урядовий кур'єр" і яке набрало чинності з моменту опублікування.

Раніше банк, який отримав рефінансування від Нацбанку для збереження ліквідності, не мав права збільшувати обсяги кредитування. Постановою вносяться виключення в зазначену норму.

"Вимоги цього пункту не поширюються на кредити і фінансові зобов'язання, які надаються банком сільськогосподарським товаровиробникам, які не є пов'язаними з банком особами", - йдеться в постанові.

Реклама:

Згідно з постановою, вимоги також не стосуються кредитів, які надаються банками в рамках проектів, фінансованих за підтримки МВФ, Міжнародного банку реконструкції та розвитку, Міжнародної фінансової корпорації, Міжнародної асоціації розвитку, Багатостороннього агентства по гарантіях інвестицій, Європейського банку реконструкції та розвитку, Німецько-українського фонду.

Постановою також передбачається введення процедури особливого режиму контролю за діяльністю банку і призначення куратора на період користування банком кредитом для збереження його ліквідності.

"Банк, в якому введена така процедура контролю, здійснює операції після погодження з куратором, зокрема: клієнтські платежі та платежі банку, які перевищують суму, встановлену Національним банком; платежі з рахунків, пов'язаних з банком і його власниками; зміни та реалізацію заставного майна за кредитами банку", - йдеться в постанові.

Згідно з постановою, банки протягом терміну використання кредиту повинні збільшувати розмір статутного капіталу банку на суму не менше 20% від суми рефінансування.

Постановою також передбачається, що рівень концентрації кредитної заборгованості банку - одержувача кредиту по 10 найбільшим позичальникам банку не повинен перевищувати 40%.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!