Путін порадиться, чи перекривати Україні газ

Середа, 9 квітня 2014, 09:11

Президент РФ Володимир Путін проведе нараду зі членами уряду, на якій буде обговорюватися питання обмеження поставок газу в Україну через неплатежі.

Про це прес-секретар президента Дмитро Пєсков розповів газеті "Комерсант", коментуючи засідання щодо "екстраординарної ситуації" в економічній співпраці з Україною.

На запитання, чи вже ухвалено рішення про обмеження поставок, Пєсков відповів: "Якби було ухвалено, не потрібно було б проводити нараду".

За словами співрозмовників газети в уряді Росії, ще в понеділок на середу планувалася нарада щодо інтеграції Криму.

Реклама:

Про те, що концепція була переглянута буквально за день, говорить і те, що глави "Газпрому" Олексія Міллера на нараді не буде, оскільки вдень у вівторок він відбув на давно заплановані переговори в Китай.

Джерело в уряді не виключає, що на нараді буде порушено питання про припинення поставок російського газу в Україну. Інший співрозмовник згоден, що така можливість існує, але "варіантів багато".

Наприклад, поставки можуть бути припинені не одразу, "Газпрому" спочатку доручать розглянути питання про переведення "Нафтогазу України" на передоплату з 1 травня. У російської монополії є така можливість, оскільки "Нафтогаз" не погасив у строк платіж за березень, а його загальний борг зріс до $2,2 млрд.

У "Газпромі" ситуацію не коментують.

Раніше голова українського Міненерго Юрій Продан заявив, що в умовах підвищення ціни на російський газ "виникає загроза припинення поставок газу в Україну й відповідна загроза припинення транзиту газу в Європу, бо можливості України підтримувати транзит не безмежні".

У Єврокомісії ж "розраховують, що Росія буде поважати свої зобов'язання як постачальника, а Україна – свої зобов'язання як транзитної країни".

Втім, 8 квітня єврокомісар Гюнтер Еттінгер провів зустріч європейської координаційної групи з газу, куди входять представники урядів усіх 28 країн, найбільших газових компаній ЄС і експерти. На зустрічі обговорювався план дій при перебої в постачанні газу й підготовка стратегії зі зниження енергозалежності ЄС.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!