Є загроза припинення Росією поставок газу Україні і ЄС - Продан

Вівторок, 8 квітня 2014, 15:51

Є імовірність припинення постачань російського газу Україні і Європі через незгоду Києва і Москви щодо нової ціни на російський газ.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан заявив у Брюсселі після зустрічі з комісаром ЄС з питань енергетики Гюнтером Еттінгером, повідомляє УНІАН.

"Проти України розгорнуто економічну війну", - зазначив він.

"Нова ціна - майже 500 доларів за тисячу кубометрів - не може бути прийнята Україною. Виникає загроза припинення поставок російського газу Україні і відповідно Європі. Можливості України щодо підтримки транзиту газу не безмежні", - сказав міністр.

Реклама:

За словами Продана, Україна вважає, що 100-доларова знижка за перебування Чорноморського флоту Росії у Криму має діяти і в подальшому.

"Ми не визнаємо той факт, що Чорноморський флот дислокується на території Росії. Він знаходиться на території України та узгоджена раніше флотська знижка повинна діяти і надалі", - сказав міністр.

Продан обурився, що перестали діяти угоди за ціною на газ, досягнуті в грудні минулого року між Україною та Росією за президентства Віктора Януковича, коли ціна в 2014 році була встановлена на рівні 268,5 доларів за тисячу кубометрів газу.

"Нинішня ціна - несправедлива, неринкова, неекономічна. Домовилися у 2013-му році про 268,5 долара, і ніяких підстав для різкого підвищення ціни на газ для України з 1 квітня немає. Чому зараз не можна працювати за старими домовленостями?", - заявив він.

Як відомо, 2 квітня глава Мінфіну України Олександр Шлапак зазначав, що Мінфін очікує підвищення ціни на газ, який імпортується з Росії, до 487 доларів за тисячу кубометрів після денонсації угод між Україною і Росією про базування Чорноморського флоту в Криму.

При цьому він підкреслив, що Україна не визнає денонсації харківських угод таким чином, як вони денонсуються, і в цьому випадку має право говорити про денонсацію, наприклад, газових угод 2009 року.

3 квітня голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що уряд Російської Федерації у зв'язку з односторонньою денонсацією угод з Україною щодо Чорноморського флоту, зокрема харківських угод, скасував пільгове мито на газ для України, що передбачає підвищення ціни на газ на 100 доларів - до 485 доларів за тисячу кубометрів.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!