АМКУ радить АЗС знизити ціни на бензин

Вівторок, 8 квітня 2014, 14:40

Антимонопольний комітету рекомендував учасникам ринку світлих нафтопродуктів вжити заходи щодо встановлення роздрібних цін на моторні бензини та дизельне пальне на рівні, який існував би за умов значної конкуренції на ринку.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби комітету.

Як свідчать результати проведеного аналізу ринку, протягом лютого - березня 2014 року на АЗС ПІІ "Лукойл Україна", ПП "Окконафтопродукт", ТОВ "ВОГ Рійтейл", ТОВ "Альянс Холдинг", ТОВ "Паралель", ПАТ "Укрнафта", ТОВ "Авіас", ТОВ "Веста Сервіс", ТОВ "Бел Оіл" ціни на бензини і дизельне пальне зросли майже на 3 грн на кожному літрі.

Так, наприкінці січня 2014 року ціни на бензин А-95 становили 10,40-11,39 гривень за літр, станом на 7 квітня  -13,79-14,39 гривень за літр.

Реклама:

При цьому учасники ринку підвищували ціни на моторні бензини і дизельне пальне практично одночасно та встановлювали їх на однаковому або близькому за розміром  рівні.

Поряд з об’єктивними факторами, що спричиняють зростання цін на пальне, в тому числі зміна курсу долара та євро, є ознаки прояву зловживання ринковою владою та узгодження конкурентної поведінки.

За здійсненими Комітетом розрахунками та інформацією провідних експертів, роздрібні ціни зазначених учасників ринку більш ніж на гривню за літр перевищують ті ціни, які могли б бути встановлені в умовах жорсткої конкуренції, що забезпечує цим суб’єктам господарювання додатковий прибуток у сотні мільйонів гривень на місяць.

Особлива увага Комітету до цього ринку сьогодні пов’язана як з весняними польовими роботами, так і з необхідністю забезпечення української армії пальним за економічно обґрунтованими цінами.

Про результати розгляду рекомендацій зазначені суб’єкти господарювання зобов’язані повідомити Комітет у десятиденний строк.

Нагадаємо, що у 2011 році Антимонопольний комітет України був змушений притягнути до відповідальності ряд компаній за аналогічні дії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: