"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Міллер каже, що Україна погасила менше половини боргу за газ перед РФ

Субота, 5 квітня 2014, 12:47

Україна не виконала зобов'язання за наданим їй кредитом в 3 млрд доларів, який був виданий з метою допомогти погасити борги Києва за газ.

Про це заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер, передає "Інтерфакс-Україна".

"У грудні минулого року була досягнута домовленість про надання знижки Україні, ціна знижується до 268,5 доларів за тисячу кубометрів. Знижка надавалася з урахуванням того, що Україна оплатить борги за газ і буде 100% оплату поточних поставок здійснювати. При цьому чітко було прописано, що в тому випадку, якщо Україна не виконує свої зобов'язання, то знижка на газ на другий квартал не надається", - сказав він в інтерв'ю НТВ.

"З урахуванням тієї ситуації, яка є сьогодні по українському боргу - борг не сплачено, поточні поставки не оплачуються, за березень поки ми взагалі жодного долара не отримали, і незрозуміло, коли почнуться плати за березневі поставки - відповідно, чисто автоматично, відповідно з умовами контракту, знижка на другий квартал не була продовжена".

Реклама:

Міллер заявив, що Росія намагалася допомогти Україні повернути борг, видавши їй кредит, проте більше половини позикових грошей за призначенням витрачені не були.

"Саме для цілей погашення боргу за минулий рік Росія надала Україні кредит в 3 млрд доларів, і умовою надання цього кредиту саме було повне погашення заборгованості за газ в 2013 році. На жаль, Україна ці зобов'яання не виконала, і було погашено менш половини суми заборгованості", - зазначив глава "Газпрому".

"З трьох мільярдів доларів кредиту ми в рахунок оплати за постачання газу отримали всього-навсього 1,3 мільярда. Ну, де гроші, Зін?" - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: