"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Євросоюз готовий надати фіндопомогу Україні після угоди з МВФ

Середа, 30 квітня 2014, 18:20

Євросоюз готовий надати економічну допомогу Україні після схвалення Міжнародним валютним фондом.

Про це заявив Глава Європейської ради Херман ван Ромпей в середу, передає "РИА Новости".

"Безумовно, нам необхідна повномасштабна угода з МВФ, але ЄС вже готовий надати макроекономічну допомогу в рамках пакета. Ми готові підтримати Україну", - заявив глава Європейської ради під час візиту до Праги.

Рада директорів МВФ у середу розгляне пакет допомоги Україні в рамках нової програми співпраці. Попередня домовленість про кредити на 14-18 мільярдів доларів була досягнута наприкінці березня. Міністр фінансів України Олександр Шлапак 25 квітня заявив, що Україна розраховує одержати 16,8 мільярда доларів.

Реклама:

Угода з МВФ має ряд умов. Серед них - підвищення гнучкості курсу гривні, підвищення тарифів ЖКГ, пенсійна реформа і скорочення держвидатків.

Генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд у середу також заявив, що ЄС готовий надати фінансову допомогу Україні. Рішення буде прийнято в ході міністерської зустрічі Ради Європи 4 травня.

Віце-президент Єврокомісії Сіім Каллас від імені Євросоюзу підписав у понеділок меморандум про взаєморозуміння щодо макрофінансової допомоги Україні обсягом в 1 мільярд євро. Ця підтримка є частиною пакету допомоги Україні, заявленого Єврокомісією 5 березня на загальну суму 11 мільярдів євро.

Як повідомлялося, Єврокомісія планує передати суму близько 1 мільярда євро Національному банку України у вигляді кредитів строком до 15 років. Ці кошти повинні підтримати платіжний баланс країни. Єврокомісія від імені ЄС має отримати можливість запозичити необхідні кошти на ринках капіталу або у фінансових інститутів і позичити їх Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: