Шлапак підтвердив, що податок з процентів за депозитами вводиться з липня

Четвер, 3 квітня 2014, 20:53

Міністром фінансів Олександр Шлапак підтвердив, що оподаткування процентів з депозитів населення розпочнеться з 1 липня 2014 року.

Про це повідомляється в прес-релізі асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз".

"Технічні помилки у Законі № 1166, які призвели до колізії податкових норм щодо дати введення новації, будуть усунуті. Відповідне доручення щодо термінової підготовки роз’яснення для банків та громадськості з цього питання та прийняття необхідних законодавчих змін дано міністром фінансів за ініціативою асоціації УКБС", - йдеться в прес-релізі.

Так, в рамках участі в засіданні Громадської ради при Мінфіні експерт УКБС звернув увагу Міністра фінансів на необхідність термінового врегулювання законодавчої колізії, що виникла з прийняттям Закону про запобігання фінансової катастрофи, та фактично передбачає дію з 1 квітня до 1 липня 2014 року норм ПКУ щодо оподаткування за ставкою 5% доходу у вигляді процентів, отриманих з поточних або депозитних банківських рахунків.

Реклама:

Зокрема, у Прикінцевих положеннях Закону визначено, що його норми в частині необхідності подання банками податкового розрахунку по доходам фізичних осіб у вигляд відсотків за депозитами, набирають чинності лише з 1 липня 2014 року. 

"Однак, іншою нормою Закону з 1 квітня 2014 року скасовано норму Податкового кодексу України, що призупиняла до 1 січня 2015 року включення до оподатковуваного доходу фізособи доходів у вигляді відсотків за депозитами", - повідомляє прес-служба.

В УКБС зауважують, що де-факто очевидно, що законодавець не мав не меті вводити вказаний податок на період з 1 квітня по 1 липня 2014 року, та зважаючи на екстрену розробку та прийняття Закону для наповнення держбюджету, сталася технічна помилка, яку необхідно терміново виправити хоча б шляхом надання уточнюючого роз’яснення.

"Адже податківці вже почали звертатися до банків щодо оподаткування  процентних доходів з депозитів", - йдеться в повідомленні.

Крім того, виникло безліч питань з приводу нововведення і у вкладників банків, які, наприклад, потребують інформації про те, хто повинен платити податок - банк чи клієнт самостійно; з якої дати починається оподаткування процентів по депозитам; за яким курсом розраховуватиметься база для оподаткування процентів за валютними вкладами тощо.

 "На пропозицію УКБС міністр фінансів під протокол озвучив доручення  фахівцям міністерства терміново підготувати роз’яснення на адресу УКБС, НБУ та громадськості щодо введення оподаткування процентних доходів з депозитів фізосіб починаючи з 1 липня 2014 року. А також щодо термінового внесення змін до Закону № 1166 для виправлення технічних помилок", - зазначає Генеральний директор Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" Галина Оліфер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: