"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ заборонив дострокове погашення кредитів від нерезидентів

Четвер, 3 квітня 2014, 20:04

НБУ заборонив резидентам достроково здійснювати погашення кредитів, в іноземній валюті за договорами з нерезидентами, у тому числі в разі укладання додаткових угод до кредитних договорів.

Про це йдеться в інформаційному бюлетені юридичної фірми "Asters".

Відповідна заборона передбачена постановою № 172 Правління Національного банку України, що набрала чинності 28 березня 2014 року.

"Заборона поширюється на випадки дострокового виконання резидентом-позичальником зобов'язань як за основною сумою кредиту або позики, так і за іншими платежами, установленими договором кредитування. Постанова № 172 діятиме до 1 травня 2014 року", - йдеться в бюлетені.

Реклама:

Забороною припиняється дія постанови НБУ № 49 від 6 лютого 2014 року. Прийняттям постанови № 172 НБУ фактично замінив заборону купівлі іноземної валюти для дострокового погашення кредитів на загальну заборону дострокового погашення, включно з платежами за рахунок власних коштів платника в іноземній валюті.

Як зазначається, в минулому дострокове погашення в цілому було заборонено Законом України "Про внесення змін до деяких законів України з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи" від 23 червня 2009 року. Проте пізніше він був змінений таким чином, що заборона дострокового погашення була скасована взагалі.

"Запровадження Заборони постановою НБУ може розглядатися як незаконне втручання НБУ в господарську діяльність, що може бути оскаржено в суді особою, чиї законні права та інтереси було порушено", - зазначають юристи фірми "Asters".

Крім того, Заборона може тлумачитися як така, що стосується лише позичальника та не повинна перешкоджати кредиторові оголосити кредит та будь-які платежі за ним негайно належними до сплати у зв'язку з настанням певних обставин, передбачених кредитним договором.

"Водночас, не можна виключати, що уповноважений банк, який обслуговує платежі за кредитним договором, застосує обмежувальне тлумачення Заборони і вважатиме її підставою для відмови в купівлі та переказі іноземної валюти з метою здійснення дострокового погашення як у добровільному порядку, так і на підставі відповідної вимоги кредитора", - вважають юристи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!