Нова ціна на російський газ завищена і не має аналогів - Продан

Четвер, 3 квітня 2014, 17:25

Україна вважає завищеною оголошену Росією ціну газу в 485 доларів за тисячу кубометрів і шукатиме альтернативні шляхи його дешевшого постачання до країни.

Про це заявив міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Продан, пише "Радіо Свобода".

"Тому що це занадто висока ціна - немає таких аналогів. Вважаємо, що російська сторона має зрозуміти це", - сказав він сьогодні в Києві.

Міністр нагадав, що в грудні 2013 року російський "Газпром" погодився на ціну в 268,5 долара за тисячу кубів, отже, вважав її економічно обґрунтованою.

Реклама:

За словами Продана, українська сторона намагатиметься провадити переговори щодо збереження цієї ціни або ціни в 385 доларів, яку було б встановлено з урахуванням дії знижки за "харківськими угодами" 2010 року.

Міністр також повідомив, що вже шість компаній подали заявки на постачання газу в Україну з Польщі, і "Нафтогаз України" найближчим часом може почати закупівлю з цього маршруту з можливим тендерним відбором постачальника.

"Якщо Росія буде наполягати на підвищенні ціни на газ, Україна буде змушена звернутися до міжнародного суду", - додав Продан.

За його словами, у Києві не хочуть щоб Москва сприймала це питання як політичне, адже для України воно є суто економічним.

Як повідомлялося, голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що уряд Росії  у зв’язку з односторонньою денонсацією угод з Україною щодо Чорноморського флоту, зокрема "харківських угод", скасував пільговий митний збір на газ для України, що передбачає підвищення ціни на газ на 100 доларів - до 485 доларів за тисячу кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!