"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Роскомнадзор думає, що робити з ліцензією life Ахметова в Криму

Середа, 2 квітня 2014, 10:28

Роскомнадзор приступив до детального вивчення ситуації з ліцензіями в Криму і Севастополі.

Про це розповів чиновник відомства та підтвердило джерело в Мінкомзв'язку, пишуть "Ведомости".

За словами джерел, регулятор хоче зрозуміти, чи є в регіоні вільні частоти і чи достатньо їх для того, щоб виставити на конкурс. Розіграні можуть бути в тому числі - якщо знайдуться - частоти для мобільного зв'язку третього і четвертого покоління.

Правда, звертає увагу чиновник Роскомнадзору, поки не зовсім зрозуміло, наскільки це може бути цікаво російським операторам. Адже на території України діють інші стандарти зв'язку, наприклад CDMA- 800, для роботи в цьому стандарті потрібно спеціальне обладнання.

Реклама:

Оператори, які працюють на території Криму і Севастополя зараз, без частот не залишаться, обіцяє співробітник Роскомнадзору. Це випливає з конституційного закону "Про прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим", підписаного президентом 21 березня 2014 року.

У цьому законі йдеться, що на території Криму і Севастополя діє більшість дозвільних документів, виданих державними чи іншими офіційними органами України і Севастополя, причому "без обмеження терміну їх дії і будь-якого підтвердження з боку державних органів РФ". Виняток тільки один - банківські ліцензії.

"Правда, незрозуміло, як бути з компаніями-нерезидентами", - заявив співробітник Роскомнадзору.

За його словами, за російськими законами вони не мають права володіти діючими в країні ліцензіями, а в Україні це було можливо.

Наприклад, на території Криму працює український оператор "Астеліт", найбільшим акціонером якого є турецька Turkcell, і Роскомнадзор повинен придумати, як бути з його ліцензією, говорить співрозмовник.

Аналітична компанія iKS-Consulting оцінила ринок телекомунікацій Криму і Севастополя в 2013 році приблизно в 400 млн доларів. Більше 73% цієї суми припало на мобільний зв'язок, 11% - на широкосмуговий провідний інтернет-доступ, 8% - на платне телебачення, 7% - на фіксовану телефонію і 1% - на бездротовий інтернет-доступ.

ТОВ "Астеліт" на 100% належить Euroasia, 55% якої володіє Turkcell, а 45% належить найбільшій фінансово-промисловій групі України System Capital Management бізнесмена Ріната Ахметова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!