Нігерія стала найбільшою економікою Африки

Середа, 16 квітня 2014, 14:18

Нігерія стала найбільшою економікою Африки.

Про це повідомляє Deutsche Bank, що вивчив нову систему розрахунку ВВП країни, в яку були включені додаткові сектори, пишуть "Весті.Економіка".

Система оцінки ВВП Нігерії давно застаріла і потребувала доопрацювання. Це дозволило ПАР, населення якої в три рази менше, закріпитися на місці лідера за розміром економіки.

Базовим роком для розрахунку був 1990 рік, тепер рахують від 2010 року. Це важлива зміна, оскільки зростання економіки зазвичай оцінюється в залежності від зміни вартості окремих секторів в порівнянні з базовим роком.

Реклама:

За 24 роки економічна система країни істотно змінилася. З'явилися нові сектори, наприклад мобільні телекоми, які стрімко розвиваються в останні кілька років. Навіть кіноіндустрія тепер грає важливу роль в економіці.

Після переоцінки розрахунку ВВП виявилося, що його сукупний обсяг на 75% перевищує початкову оцінку.

Замість 262 млрд доларів країна справила на своїй території в 2013 році товарів і послуг майже на 452 млрд. доларів. Справедливість такої оцінки підтверджують світові експерти

За обсягом ВВП в перерахунку на душу населення ПАР і раніше залишається лідером серед африканських країн. Більш того, показник Нігерії,  2,7 тисяч доларів на людину, не можна назвати видатним.

У той же час експерти вказують на стабільність економіки Нігерії, високі темпи зростання населення і ранній етап розвитку ринку як на один з можливих чинників зміцнення позицій на міжнародній економічній арені. Очевидно, що попит на товари і послуги всередині країни буде в найближчі роки сильним. На такому тлі міжнародні інвестори все частіше звертають увагу на Нігерію.

У 2012-2013 роках країна посіла перше місце серед держав Чорної Африки за обсягом залучених портфельних інвестицій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: