У Мінфіні РФ називають 2014 рік найскладнішим з моменту кризи

Вівторок, 15 квітня 2014, 18:32

У Міністерстві фінансів РФ називають 2014 рік найскладнішим з моменту початку світової економічної кризи та очікують зростання ВВП на рівні близько нуля.

Про це на колегії Мінфіну сказав глава міністерства Антон Силуанов, передає УНІАН.

"Умови, в яких доведеться працювати в 2014 році, найскладніші, мабуть, з моменту кризи 2008-2009 років. Зростання ВВП оцінюється на досить низькому рівні, а можливо, буде знаходитися близько нуля", - сказав міністр.

Він підкреслив, що існують ризики зниження цін на нафту. При цьому нагадав, що ціна на нафту, яка балансує бюджет, минулого року становила 113 доларів за барель.

Реклама:

За словами Сілуанова, Росія без нафтогазових доходів отримала б дефіцит федерального бюджету в 2013 році в розмірі 2-3% ВВП.

"У звітньому (2013) році бюджет був повністю виконаний в умовах серйозного перегляду макроекономічного прогнозу, який передбачав зростання економіки на 4%, потім по факту ми отримали зростання в розмірі 1,3%", - заявив міністр.

"Якби не нафтогазові доходи, то дефіцит федерального бюджету міг би становити не 0,5% ВВП, а 2 або 3%. І якщо б ми з таким рівнем дефіциту підійшли до поточної геополітичної напруженості, то ситуація на фінансових ринках розвивалася би зовсім інакше", - сказав він.

Силуанов підкреслив, відтік капіталу, що зберігається, знижує можливості для зростання інвестицій в економіку і створює ризики незбалансованості бюджетів. При цьому основною причиною відтоку капіталу є "невизначеність розвитку геополітичної ситуації".

За словами міністра, з 63 млрд доларів відтоку капіталу в першому кварталі поточного року 20 млрд доларів припало на зростання обсягів готівкової іноземної валюти на руках у населення, а з урахуванням перекладу рублів в іноземну валюту організаціями відтік капіталу становив 50 млрд доларів.

"Тобто велика частина так званого відтоку, який обліковується за платіжним балансом, - це невизначеність геополітичної ситуації, ризики, які бачать інвестори і населення, що, власне, вело до того, що кошти перекладалися з рублів у валюту. Зараз, слава богу, ми маємо стабілізацію валютного курсу, стабілізації курсової політики і сподіваємося, що відтік капіталу за рахунок цього фактора буде в другому кварталі нижчим", - сказав він.

Силуанов підкреслив, що неможливо збільшувати бюджетні витрати в умовах значних геополітичних ризиків.

"Разові ін'єкції бюджетних коштів не здатні забезпечити вихід на траєкторію сталого економічного зростання. Можна спробувати залити брак приватних інвестицій державними, однак результатом стане погіршення інвестиційного клімату, і ми втратимо свої переваги - низький дефіцит, борг, значні резерви, а відтік капіталу в результаті може тільки збільшитися. Завданням в даний час є збереження довіри до бюджетної і грошово-кредитної політики", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!