"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фірми Фірташа і Курченка пов’язані з вимиванням грошей з "Укргазвидобування"

Понеділок, 14 квітня 2014, 11:08

Компанії, пов’язані з Фірташем, родиною Кацуб, а також Сергієм Курченком, були задіяні у схемах недобросовісного державно-приватного партнерства ДП "Укргазвидобування".

Про це пише Грехем Стек у своїй статті на "BusinessNewEurope".

Угода про спільну діяльність передбачає створення спільного підприємства – але без утворення окремої нової юридичної особи, при цьому СП управляється партнером приватного сектору.

Найбільшою такою угодою про спільну діяльність була угода "Укргазвидобування" з фірмою "Карпатигаз" у 2011 році.

Реклама:

Власником "Карпатигазу" є шведська "Misen Energy", у зв’язку з чим держпідприємство розповсюдило тоді низку заяв про "іноземних інвесторів", новітні технології і розширення виробництва.

Однак насправді "Misen Energy" на 29,6% належить кіпрській компанії "Norchamo Limited", яку у свою чергу заснували "Heico Ventures" і "Suzel Enterprises".

Перша з вказаних компаній у 2010-2011 була співвласником кіпрського "Ostchem" з холдингу Фірташа. Разом із тим "Group DF" Фірташа причетність до обох фірм заперечує.

У 2010 році ця ж "Norchamo Limited" отримала 40% компанії ТОВ "Техпроект", яка теж уклала договір про спільну діяльність з "Укргазвидобуванням".

Компанія "Техпроект" пов’язує Фірташа з колишніми очільниками "Нафтогазу" - родиною Кацуб.

Згідно з офіційними біографіями Володимир Кацуба керував фірмою "Техпроект" в 2001-2006 р, а його старший син Сергій був заступником гендиректора у 2000-2005р.р.

При цьому до 2010 р. "Техпроект" належав кіпрській "Navartis Limited", одноосібним власником котрої був молодший Кацуба - Олександр.

Можливо, припускає Стек, вони й надалі зберегли свою частку через белізькі та віргінські офшори. Наприкінці 2012 р. частка "Norchamo" зменшилася до 25%.

Коментар від Кацуби стосовно їхнього зв’язку із названими компаніями отримати не вдалося.

Разом із тим, фірма "Техпроект" також пов’язана з Сергієм Курченком, зазначає Стек.

У червні 2013 року , невідомий міноритарний акціонер подав до суду на "Техпроект" за штучне заниження прибутку і вимивання грошей через фіктивні фірми. Суд скаргу відхилив.

Фіктивним контрагентом, про якого йшлося у судовій справі, було ТОВ "Бізнес-Консалт" - одна з близько 50 фіктивних компаній, які, згідно з журналістськими розслідуваннями, управляються Курченко.

Ще у 2008-2009 роках  державні аудитори звинувачували "Техпроект" і пов’язану з нею компанію, "Lekstar Service" у тому, що вони вимивали десятки мільйонів "Нафтогазу" шляхом завищення ціни на поставки, таким чином мінімізуючи прибуток від спільної діяльності.

Можливо, зазначає Стек, це було стандартною практикою по угодах про спільну діяльність, і мережа Курченка, з його зв’язками в "Укргазвидобуванні", могла виконувати роль основного каналу для таких операцій починаючи з 2010 р.

Наші гроші

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: