Путін: контракт дозволяє "Газпрому" перевести Україну на передоплату

П'ятниця, 11 квітня 2014, 17:50

Президент РФ Володимир Путін доручив уряду ознайомити Європу з пунктом газового контракту з Україною, де сказано, що в разі неоплати поставлених обсягів газу, "Газпром" може перейти на передоплату.

Про це Путін сказав на засіданні з членами Ради безпеки, передає УНІАН.

"Ще раз хочу сказати: ми не маємо наміру й не збираємося закривати для України газ. Але відповідно до існуючого контракту, що підписаний і діє з 2009 року, ніхто його не відміняв, "Газпром" має право і уряд РФ пропонує перейти на передоплату. Це означає, що Україна отримуватиме в наступному місяці лише таку кількість газу, за яку вона заплатить цього місяця", - сказав Путін.

Він наголосив, що Росія має таке право за контрактом.

Реклама:

"Прошу уряд Російської Федерації і "Газпром" ознайомити наших партнерів у Європі з цими положеннями контракту. До речі, в моєму листі є посилання на ці положення контракту, просто узяти витяг із контракту й направити в європейські столиці як додаток до мого листа. Тим більше, що сам контракт у ході політичної боротьби в Україні давно вже "злитий" в Інтернет", - сказав він.

Путін доручив Міністерству закордонних справ РФ довести цю додаткову інформацію європейським партнерам і нагадати, що "Газпром" - це не просто російське комерційне підприємство, це акціонерне товариство, де майже 50% акцій належить приватним компаніям і фірмам, зокрема іноземним.

За його словами, навіть така велика компанія, як "Газпром", не може нести все навантаження із субсидування української економіки.

"Це неможливо. Це всі повинні розуміти", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!