Думка експерта: Закон про держзакупівлі не запрацює одразу

П'ятниця, 11 квітня 2014, 19:17

Позитиви від прийняття нового законодавства про держзакупівлі не слід очікувати негайно.

Таку думку висловила експерт CASE Україна Наталія Лещенко.

"Згідно з пояснювальною запискою, необхідність прийняття нової редакції Закону про держзакупівлі викликана "необхідністю вдосконалити законодавство у сфері держзакупівель, підвищення рівня прозорості, попередження корупції, і стабілізації економічної ситуації", - пояснила Лещенко.

В цілому, за її словами, подію слід оцінити позитивно. Серед новацій закону про держзакупівлі значне розширення сфери його діяльності, адаптація українського законодавства для застосування технічних досягнень в області держзакупівель, обмеження застосування неконкурентних методів, а також збільшення гнучкості процедур конкурентних закупівель.

Реклама:

"Прийняття нового закону про держзакупівлі - демонстрація прямування політики євроінтеграції та виконання умов отримання кредитів у МФО: подія йде в ногу з більш ранніми вимогами СБ, Єврокомісії, а також МВФ "навести порядок" в адміністрації та реорганізувати держзакупівлі", - вважає експерт.

Вона також додала, що на практиці позитиви від прийняття нового законодавства про держзакупівлі у вигляді оперативності, підвищення конкуренції, рівня добробуту громадян та якості послуг які надаються державою не слід очікувати негайно.

"Прийняття Закону - перший необхідний крок. Досвід інших країн свідчить про те, що становлення системи держзакупівель складає мінімум років 5-7. "Капіталізація" вимагає розвитку технічної інфраструктури, навчання фахівців, створення підзаконних актів", - заявила Лещенко.

"Для України слід брати до уваги і той факт, що самі по собі норми закону не зможуть працювати без адекватних інституцій в суміжних системах. Проблема держзакупівель нерозривно пов'язана з іншими питаннями - корупції, недосконалості судової системи, необхідності забезпечення адміністративного потенціалу", - вважає експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: