"Газпром" став власником "Киргизгазу" за 1 долар

Четвер, 10 квітня 2014, 12:19

Киргизія і "Газпром" підписали угоду про передачу "Газпрому" 100% акцій компанії "Киргизгаз" за символічну плату в розмірі 1 долара.

Про це пишуть "Весті.Економіка".

"Це історичний день. Сьогодні ми підписали угоду про придбання 100% акцій "Киргизгазу", і це підприємство вливається у велику родину "Газпрому". "Киргизгаз" стає частиною великої компанії", - заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер.

"Киргизгаз" перейменують на "Газпром Киргизстан". "Газпром" стане єдиним постачальником газу до Киргизії.

Реклама:

За словами Міллера, ціни для споживачів в республіці знизяться. "Газпром" має намір розробляти інвестиційні й інші програми спільно з урядом Киргизії.

"Мета нової компанії - це надійні, безперебійні поставки газу всім споживачам Киргизії за нижчими для споживачів цінами. Для забезпечення цього завдання потрібно ремонт, модернізація і реконструкція існуючих транспортних мереж та магістральних газопроводів. Для цього будуть потрібні інвестиції. Протягом найближчих п'яти років "Газпром" планує інвестувати не менше 20 млрд руб", - пояснив Міллер.

"Газпром" має намір проводити геологорозвідку родовищ газу в Киргизії.

"Сьогодні видобуток газу в Киргизії є невеликою. Завдання забезпечувати себе власним газом дуже благородна. У самий найближчий час ми почнемо геологорозвідувальні роботи. Наше завдання - не тільки безперебійні поставки газу, але і збільшення відсотка газифікації країни", - підкреслив глава "Газпрому".

"Повернути рівень газоспоживання є одним з елементів соціально-економічного розвитку Киргизії", - заявив Міллер.

Рівень газифікації Киргизії становить усього 25%.

"Найголовніше - це економічна стабільність. Коли у населення є газ і тепло, воно впевнене у своєму майбутньому. " Газпром" - це соціально відповідальна компанія. Вона не тільки реалізує великі інвестиційні проекти, але й спільно з керівництвом Киргизії буде реалізовувати соціально важливі програми", - уклав Міллер.

Киргизія гарантує виключне право "Газпрому" на імпорт природного газу до Киргизії, захист інвестицій "Газпрому" і його дочірніх товариств від вилучення і націоналізації, а також безперешкодний переказ за кордон платежів, пов'язаних з інвестиціями. Угода обумовлює й інші питання, вона укладена на 25 років.

"Газпром" отримає право встановлювати тарифи на постачання газу з Киргизії в треті країни, а також визначати вартість зберігання природного газу в ПСГ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!