"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

HP заплатить 108 мільйонів штрафу за хабарі в Росії, Польщі та Мексиці

Четвер, 10 квітня 2014, 11:49

Американська комп'ютерна компанія Hewlett-Packard погодилася виплатити 108 мільйонів доларів у вигляді штрафу, щоб завершити досудову угоду у звинуваченні в хабарах, висунутих владою США.

Про це повідомила Комісія з цінних паперів і бірж США і американське міністерство юстиції, пише "Прайм".

Зокрема, за звинуваченням американської влади, підрозділи HP заплатили мільйони доларів у вигляді хабарів в Росії, більше 1 мільйона доларів в Мексиці і 600 тисяч доларів, щоб отримати контракти з державними структурами Польщі.

Заступник генпрокурора США Брюс Шварц заявив, що НР створила спеціальний фонд для виплати хабарів.

Реклама:

"Відділення Hewlett-Packard створили хабарний фонд для виплат, побудували складну мережу підставних компаній і банківських рахунків, щоб відмивати гроші, використовували подвійну бухгалтерію для відстеження одержувачів хабарів і використовували анонімні email-аккаунти і передплачені мобільні телефони, щоб організовувати таємні зустрічі і передавати сумки з грошима", - заявив Шварц.

За його даними, хабарі в Росії платилися з 2000 по 2007 роки, у Польщі в 2006-2010 роках і в Мексиці в 2008-2009 роках.

"Подібна неналежна поведінка допустила невелику кількість людей, які більше не працюють в компанії", - заявив, у свою чергу, виконавчий віце-президент і головний юрисконсульт НР Джон Шульц.

За заявою генпрокуратури США, ЗАТ Hewlett- Packard (НР Росія) зізналося в тому, що заплатило мільйони доларів у вигляді хабарів, щоб забезпечити в РФ один з контрактів з автоматизації комп'ютерної та телекомунікаційної інфраструктури.

Сам контракт коштував близько 100 мільйонів доларів, і НР Росія розраховувало отримати додаткові 100-150 мільйонів у вигляді контрактів з низкою російських установ, заявляє американська прокуратура.

Щоб приховати корупційні виплати, НР організувало схему продажу обладнання російської компанії - партнеру із зворотним викупом американською компанією за ціною, завищеною більш ніж на 8 мільйонів євро, і заплатила ще 4,2 мільйона євро за імовірно надані при продажу послуги, заявляє влада США .

За їх даними, після цього НР Росія перепродала устаткування за завищеною ціною.

Компанії, на рахунки яких імовірно перераховувалися хабарі, були пов'язані з російськими офіційними особами та зареєстровані в США, Великобританії, Белізі і на Британських Віргінських островах, в той час як відмивання коштів велося через офшорні банківські рахунки в Швейцарії, Латвії, Литві та Австрії, повідомляє міністерство юстиції США.

Крім того, частина хабарів була витрачена на подорожі, машини, прикраси, одяг, годинник, обладнання для басейнів, меблі та побутову техніку, наголошується в повідомленні.

Зокрема, один з керівників НР Росія заплатив 2,8 мільйона євро як комісії зареєстрованої у Великобританії компанії-посереднику, яка була пов'язана з неназваною російською офіційною особою, відповідальною за вказаний контракт, повідомили прокурори в США.

У Польщі корупція була пов'язана з контрактом на надання послуг національної поліції, а в Мексиці - з державною нафтовою компанією Pemex, уточнює американська влада.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!