"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" купуватиме газ на голландських аукціонах у всіх бажаючих

Вівторок, 1 квітня 2014, 15:12

НАК "Нафтогаз України" ініціює тимчасову модель, за якою він буде викуповувати всі обсяги імпортованого з Європи природного газу на кордоні країни до скасування нульової ставки ПДВ на його імпорт приватними компаніями.

Про це повідомив глава НАК Андрій Коболєв на прес-конференції в Києві у вівторок, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, з відповідною пропозицією держхолдинг звернувся до Міністерства фінансів і розраховує на його підтримку.

"У квітні всі бажаючі поставляти реверсний газ в Україну повинні продавати його "Нафтогазу", - сказав Коболєв.

Реклама:

За його словами, на сьогодні нульова ставка ПДВ стимулює приватні компанії купувати газ за необгрунтовано завищеними цінами для його наступних поставок в країну. У зв'язку з цим "Нафтогаз" ініціює скасування для приватних компаній нульової ставки ПДВ при збереженні цієї норми для "Нафтогазу".

Викуповувати реверсний газ "Нафтогаз" має намір на аукціонах із заниженням ціни (голландський аукціон - ІФ). Рівнем відсікання виступатиме ціна, за якою "Нафтогаз" купує газ у "Газпрому".

"Зараз ми змушені зробити проміжне рішення: ми готові викуповувати цей газ на кордоні у будь-якої компанії, у якої є підтверджені ресурси газу", - сказав Коболєв.

За його словами, після вирішення питання з відміною нульової ставки ПДВ на імпорт газу приватними компаніями ввозити газ в країну зможуть будь-які трейдери.

При цьому для них будуть введені окремі тарифи за вхід в систему і транспортування, які зараз відсутні, зокрема, на конкурси будуть виставлятися відповідні потужності "Укртрансгазу", що відповідає європейській практиці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!