Відсьогодні українці платитимуть пенсійний збір при купівлі валюти

Вівторок, 1 квітня 2014, 13:18

В Україні запроваджується обов'язковий пенсійний збір при операціях із купівлі валюти в готівковій і безготівковій формі за ставкою 0,5% від об'єкту оподаткування.

Про це йдеться в Законі про запобігання фінансовій катастрофі й створення умов для подальшого економічного зростання України, опублікованому в газеті "Голос України" і який набуває чинності сьогодні, 1 квітня, пише "УНІАН".

Згідно із законом, платниками пенсійного збору відтепер вважаються "юридичні та фізичні особи, які здійснюють операції з купівлі іноземної валюти в безготівковій і\ або готівковій формі".

"Для платників збору (ставка становить) - 0,5% від об'єкту оподаткування", - йдеться в законі. 

Реклама:

Організацію та контроль за сплатою збору забезпечує Національний банк, а комерційні банки до 20 числа кожного місяця зобов'язано подати до органів Пенсійного фонду звіт про нарахування платежів. 

Як повідомлялося, наприкінці березня Рада з другої спроби прийняла підготовлений урядом закон про запобігання фінансовій катастрофі, що передбачає підвищення податкового навантаження на громадян і підприємства, але що одночасно є передумовою отримання нашою країною фінансової допомоги обсягом близько 27 млрд дол протягом двох років.

Крім пенсійного збору, закон зберігає діючі ставки податку на прибуток і ПДВ (18% і 20% відповідно), суттєво збільшує акцизи на пиво та сигарети (25% - 42,5%), вдвічі підвищує платежі за користування надрами й радіочастотами, підвищує акцизи на імпортні автомобілі та пальне - для низькоякісного пального (євро - 2,3) - 128 євро, для високоякісного (євро - 4,5) - 98 євро).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!