У Німеччині і Австрії взялися за активи Курченка. Документи

Вівторок, 1 квітня 2014, 11:21

Правоохоронні органи Німеччини розслідують діяльність структур, імовірно, підконтрольних Сергію Курченку за підозрою у відмиванні грошей.

Про це пише автор статті Євген Тейзе на Deutsche Welle.

Як зазначається, у Німеччині ведеться розслідування за підозрою у відмиванні грошей та ухилянні від сплати податків у зв’язку з активами, придбаними, за попередньою інформацією, українським мільярдером Курченком.

 

Слідство веде прокуратура міста Ґера, що на сході Німеччини, на підставі заяви про підозру у скоєнні злочину, яка надійшла до Федерального відомства кримінальної поліції.

Реклама:

Про це DW повідомили у прес-службі прокуратури. Йдеться про діяльність компаній Sparschwein Gas GmbH та Sparschwein Gas Handels GmbH& Co.KG.

 

Ці компанії управляють у Німеччині мережею зі 170 заправок, які торгують зрідженим газом для автомобілів. "Заява про підозру у відмиванні грошей та ухиляння від сплати податків надійшла ще у листопаді минулого року від громадянина України", - відповіли у прокуратурі міста Ґера на запит DW щодо діяльності цих компаній. Саме в окрузі Ґера, що у землі Тюрінгія, зареєстровано компанії Sparschwein.

Sparschwein було придбано у грудні 2012 року. У компанії відмовилися відповідати на запитання щодо інвесторів.

Заправки Sparschwein входять до групи СЄПЕК, головою спостережної ради якої є Курченко.

Ще кілька місяців тому DW у групі підтвердили купівлю цієї мережі заправок у Німеччині.

 

"У Німеччині до групи компаній СЕПЄК увійде мережа АГЗС під брендом Sparschwein, яка сьогодні об'єднує 170 станцій", - повідомили у прес-службі групи у відповідь на письмовий запит DW.

Таким чином редакція отримала офіційне підтвердження повідомлень низки українських ЗМІ про купівлю Курченком мережі заправок у Німеччині. Тепер, коли після зміни влади у Києві українські правоохоронні органи заявили про використання структур, підконтрольних Курченку, у злочинних схемах, у німецьких правоохоронців з'явилися вагомі підстави для підозри у відмиванні грошей.

Курченко купив Sparschwein у грудні 2012 року - у той самий час, коли 27-річний "вундеркінд", як називають його українські ЗМІ, став власником харківського футбольного клубу "Металіст". За кілька років нікому доти невідомий підприємець увійшов до списку найбагатших людей України за версією "Forbes".

Це диво бізнесу, як заявляє Генпрокуратура України, стало можливим завдяки покровительству оточення екс-президента Віктора Януковича – так званої "сім’ї".

У Генпрокуратурі стверджують, що до складу злочинної групи Курченка входило близько 20 осіб, серед яких колишні керівники низки міністерств та СБУ.

За даними правоохоронних органів, лише протягом 2013 року на незаконних операціях з продажу зрідженого газу державі було завдано збитків у понад мільярд гривень. Ще близько семи мільярдів гривень бюджет за рік недоотримав внаслідок фіктивних експортно-імпортних операцій з бензином.

Як повідомили DW в МВС, підконтрольні Курченку компанії завозили на територію України бензин, "який на підставі фіктивних документів начебто експортувалися за межі митної території України на адресу офшорних компаній".

У групі СЄПЕК відкидають звинувачення у незаконному збагаченні і називають їх "політично вмотивованими". Сам Курченко переховується від правоохоронних органів. За повідомленнями українських ЗМІ, він перебуває у Росії.

Як показало розслідування DW, Курченко зробив все, аби "заховати кінці у воду". Попри письмове підтвердження, отримане редакцією від пресс-служби СЄПЕК про купівлю групою мережі заправок Sparschwein, формально прізвище Курченка у документах не фігурує.

Власником заправок Sparschweingas, згідно з інформацією, доступною у відкритих джерелах, стала зареєстрована у Нідерландах фірма Stichting Depositary Donau Investment Fund. Ця компанія належить трасту Stichting Manstichami, зареєстрованому у швейцарському кантоні Цуґ.

 

Інформацію про власників цього трасту отримати неможливо. Він перебуває в управлінні міжнародної компанії Amicorp, яка спеціалізується, зокрема, на анонімному управлінні офшорними активами. Права підпису у компанії, через яку, вірогідно, в країнах ЄС здійснював інвестиції Курченко, мають юристи з різних офісів Amicorp - на Кіпрі, Кюрасао та у Великобританії.

Отже, самостійно німецьким слідчим до українського мільярдера докопатися буде важко.

На запитання DW, чи встановлено юридичний зв’язок з Курченком, у німецькій прокуратурі повідомили: "З огляду на переплетеність різних фірм у цій схемі, слідчі дії тривають".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!