"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Паніки серед інвесторів немає

П'ятниця, 7 березня 2014, 18:49 -

За останній тиждень прибутковості єврооблігацій знизилися, і крива дохідності почала поступово вирівнюватися, що говорить про зниження інвесторами їх оцінок ймовірностей ризиків у короткостроковій перспективі.

Таку думку висловив старший фінансовий аналітик групи "Інвестиційний Капітал Україна" Тарас Котович.

"Навіть вчора після повідомлення про можливість переговорів про реструктуризацію на ринку не відбувалося великих коливань, і загальний підсумок середовища показав невелике зниження дохідностей практично за всіма зобов'язаннями", - заявив експерт.

"Оскільки істотна частина боргових виплат 2014-2015 років за зовнішнім боргом припадає на частку Росії або російських банків, реструктуризація боргу в даний момент недоцільна", - зазначив Котович.

Реклама:

За його словами, в даній політичній ситуації Росія навряд чи погодиться навіть вести переговори про це. Тому переговори можуть вестися тільки з МВФ по залишку заборгованості, і то не стільки про реструктуризацію, скільки для отримання нового фінансування в бюджет.

"За нашими оцінками, до кінця року Україні потрібно виплатити близько 97 млрд гривень з погашення та обслуговування державного боргу. Це сума суттєва, але це ж не одноразовий платіж, а більше половини це внутрішній борг", - повідомив аналітик.

На думку експерта, якщо обіцяна підтримка з боку світової спільноти почне надходити в країну, відбудуться позитивні зміни в економіці країни, буде відновлено співпрацю з МВФ - ризики країни істотно знизяться, і "ми можемо побачити підвищення кредитних рейтингів".

"Цілком можливо, що після цього Україна зможе вийти на зовнішні ринки і залучити нове фінансування. Тому Мінфін буде робити все, щоб своєчасно і в повному обсязі виконувати свої зобов'язання, щоб зберегти свою присутність на ринку, адже будь-яка реструктуризація публічного боргу може закрити ринки на тривалий термін", - додав Котович.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: