"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США планують постачати газ в Україну

П'ятниця, 7 березня 2014, 17:16

Конгрес США запропонував доповнити обговорюваний зараз пакет санкцій проти Росії скасуванням обмежень на експорт американського газу.

Про це пише "Комерсант".

Законодавці вважають, що цей крок дозволить "звільнити Україну від енергетичної залежності від Москви" і позбавить РФ важелів тиску на європейські країни.

Як наголошується, з пропозицією про скасування обмежень на експорт газу виступили члени обох палат Конгресу. У середу республіканець Тед По вніс до нижньої палати законопроект, що пропонує Міненерго застосовувати особливу процедуру для затвердження заявок на поставки енергоносіїв в держави колишнього СРСР та ЄС.

Реклама:

А республіканець Майкл Тернер і сенатор-демократ Марк Юдалл запропонували прискорити процес отримання дозволів для експорту газу в країни-члени СОТ. Ці пропозиції можуть бути включені в обговорюваний зараз в Конгресі пакет економічних і візових санкцій проти РФ, що, як вважають законодавці, повинно "назавжди звільнити Україну від диктату Москви".

"Сланцева революція дозволила США різко збільшити видобуток нафти і газу. Проте заборона на експорт енергоносіїв, введений ще в 1970 роки, діє до цих пір. Поки він дозволений тільки в країни, що мають з США угоду про свободу торгівлі", - пише видання.

Також наголошується, що в останні роки найбільші нафтові компанії безуспішно намагалися домагатися скасування цих обмежень: з 2011 року Міненерго схвалило лише шість заявок на будівництво експортних терміналів, ще 20 звернень знаходяться в стадії розгляду.

Невдачею закінчувалися і спроби пролобіювати скасування заборони. Торік сенатор Джон Баррасс запропонував дозволити поставки енергоносіїв державам-членам НАТО, але цей законопроект так і не був винесений на обговорення палати.

"Повернутися до обговорення цього питання нас змусила криза в Україні. Скасування заборони на експорт допоможе нашим союзникам протистояти агресії Москви", - заявив глава підкомітету Конгресу з енергетики Ед Уітфілд.

Втім, за оцінкою Міненерго США, ініціатива Конгресу навряд чи буде реалізована в найближчі роки.

"Почати зараз такі поставки фізично неможливо", - заявив глава відомства Ернест Моніз.

Як наголошується, будівництво першого експортного ЗПГ-терміналу Cheniere Energy's Sabine Pass в штаті Луїзіана буде завершено лише наприкінці 2015 року, а інші п'ять можуть почати роботу не раніше 2018 року. Будівництво терміналів для прийому американського газу вже почали Литва, Польща і Хорватія.

"Ми розуміємо, що цей процес займе не один рік. Але для США та європейських країн це реальний шанс почати боротьбу з впливом Росії на енергетичному ринку", - говорить член сенатського комітету з міжнародних справ Тім Кейн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!