Ризики банків РФ в Україні становлять 30 мільярдів доларів - Moody's

Четвер, 6 березня 2014, 16:45

Обсяг ризиків російських банків в Україні становить близько 30 мільярдів доларів.

Про це йдеться в огляді рейтингового агентства Moody's, передає "Інтерфакс-Укриана".

"Ми оцінюємо загальний вплив активів, несучих український ризик, на російські банки в 30 млрд доларів", - йдеться в повідомленні агентства.

Moody's відзначає, що російські банки зіткнулися з тиском української кризи на якість активів і рентабельність.

Реклама:

Як підрахували аналітики агентства, більше половини ризиків російських банків в Україні - 17,4 млрд доларів - припадає на "дочки" вітчизняних банків. Найбільші ризики на українські "дочки" мають Зовнішекономбанк - 4,8 млрд доларів, Ощадбанк - 4 млрд доларів, ВТБ - 3,5 млрд доларів.

Moody's оцінює поточний рівень проблемних боргів у банківській системі України в 35%, і цей рівень може зростати. У зв'язку з цим українським "дочкам" можуть знадобитися вливання в капітал від російських материнських структур, вважають аналітики.

Водночас, за оцінкою агентства, незважаючи на погіршення якості портфелів російських банків в Україні, помітного впливу в цілому на банківську систему Росії проблемні борги не нададуть.

Експерти Moody's також відзначають, що рішення ЦБ тимчасово збільшити ключову ставку з 5,5% до 7% було обгрунтовано ослабленням рубля через української кризи.

Рішення ЦБ підвищити ставку стабілізує валютний курс і зменшить інфляційний тиск, але збільшить ставки для бізнесу та підвищить ризики при угодах рефінансування, говориться в огляді агентства.

Підвищення ставки також негативно вплине на темпи економічного зростання яке і так сповільнилося, вважають в Moody's. Агентство прогнозує зростання ВВП РФ на 2014 рік на 2% в порівнянні з 3,5% в 2013 році.

За оцінкою Moody's, необхідність докапіталізації українських "дочок", а також зростання ключової ставки ЦБ і подальший ріст вартості запозичень негативно вплинуть на процес збільшення капіталу російських банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!