На підтримку ліквідності банків у лютому направили 22 мільярди

Четвер, 6 березня 2014, 15:09

Національний банк прийняв рішення посилити присутність на ринку ліквідності і працювати з усіма банками без винятку, і направив на підтримку ліквідності банків у лютому 22 мільярди гривень.

Про це повідомила директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова під час круглого столу в Києві, передає УНІАН.

"Ми прийняли рішення, що будемо на ринку ліквідності. Подача ліквідності банкам становила 8 млрд гривень у січні і 22 млрд гривень - у лютому", - сказала Щербакова.

Вона підкреслила, що НБУ практично відмовився від індивідуальних угод і працює через тендери з підтримки ліквідності.

Реклама:

"На сьогодні прийнято рішення підтримувати всі банки, і це логічно в даній ситуації, повинні бути рівні доступи всіх банків до інструментів рефінансування. Сьогодні ми підтримуємо всі банки, без винятку", - додала вона.

Щербакова зазначила, що було розроблено декілька нових інструментів для підтримки ліквідності банків, у яких відтік депозитів.

"Провели два тендери на суму 1,7 млрд гривень для банків, у яких є відтоки, під заставу державних паперів. На цьому тижні Нацбанк вперше провів тендер без обмеження за ставкою і за сумою", - сказала вона.

За словами Щербакової, таким чином регулятор прагнув зберігати ринок державних цінних паперів і підтримати банківську систему.

Водночас, за її словами, починаючи з березня, Нацбанк почав працювати з інструментами з підтримки платоспроможності банків.

"Тільки почав діяти на цьому тижні. Відкрито кредитні лінії, в забезпечення прийняті кредитні пули, 6 або 8 банків почали отримувати ліквідність", - сказала вона.

Щербакова пояснила, що рішення видавати кредит банкам під заставу діючих кредитів регулятор прийняв, оскільки вільні ОВДП в розпорядженні банків, які можна надати в заставу за кредитами, закінчуються.

Як повідомлялося, політична ситуація в країні дестабілізувала банківську систему, що призвело до відтоку депозитів з банків, а курс гривні на міжбанківському валютному ринку знизився до 10-11 гривень за долар з 8 гривень за долар у грудні 2013 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!