"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Відмова від російського газу дозволить Україні заощаджувати мільярд щорічно

Четвер, 6 березня 2014, 15:00

Якщо Україна відмовиться від імпорту дорогого російського газу і почне купувати "блакитне паливо" в Європі, це послужить початком кардинальних змін на газовому ринку всього континенту.

Про це говорить експерт енергетичного ринку, глава "Комітету енергетичної незалежності України" Іван Надєїн.

"Головна причина - ціна, а також бажання російської сторони використовувати "блакитне паливо" як інструмент політичного тиску. Газ з Європи коштуватиме для нас близько 360-370 доларів за тисячу кубометрів з перспективою подальшого зниження, в залежності від ринкової кон'юнктури", - говорить Надєїн.

За його словами, якщо ми збережемо обсяг імпорту на тому ж рівні, що і минулого року, поставки газу з ЄС дозволять нам заощадити як мінімум 1 млрд доларів.

Реклама:

"Саме загроза втрати українського ринку змушує Росію робити зустрічні кроки, в тому числі обіцяти НАК "Нафтогазу України"кредит у 2-3 млрд доларів для погашення боргу за попередні поставки газу", - зазначив експерт.

"Це виглядає як жест допомоги "українським партнерам"з боку "Газпрому", але насправді це бізнес. По-перше, кредит потрібно буде обслуговувати і гасити. По-друге, це дасть можливість ще на якийсь час зв'язати нам руки. Тому завдання влади знайти інші джерела фінансування для погашення боргу і міняти вектор в енергетичній політиці з східного на західний", - упевнений Надєїн.

Тим часом, зміна вектора означає не тільки зміну постачальника газу, але й кардинальну перебудову всієї системи.

"Газовий ринок у всі часи незалежності був одним з найбільш корупційних. Він завжди сприймався як спосіб тіньового поповнення партійної каси. Тому нам потрібно позбавлятися від будь-яких посередників у цій сфері, виходити на ринкові принципи формування ціни", - підсумував Надєїн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!