"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінфін забере податкові пільги у IT-компаній

Четвер, 6 березня 2014, 13:45

IT-компанії можуть позбутися податкових преференцій.

Про це пише "Комерсант-Україна".

У розробленому Мінфіном план заходів щодо реалізації програми діяльності Кабміну пропонується підготувати до травня законопроект, який ліквідує всі податкові преференції для підприємств, що працюють у сфері інформаційних технологій.

До числа пільг відносяться зниження ставки на прибуток підприємства до 5%, а також звільнення від сплати ПДВ на продаж програмного забезпечення.

Реклама:

Скасування даних преференцій - один із способів наповнення держбюджету, вважає керівник податкової практики юридичної компанії Jurimex Віта Форсюк.

Слід зазначити, що введена в 2012 році система спрощеного оподаткування не викликала тоді ажіотажу на IT-ринку.

"Це було викликано в тому числі тим, що на момент її запуску не була готова нормативна документація, а звернення з проханням надати пільги викликало підвищений інтерес податкових органів до IT-компаній", - зазначає Форсюк.

Крім того, цими пільгами не могли скористатися представники іноземних компаній - для цього їм потрібно було створити в Україні окрему юрособу.

"Закон про пільгове оподаткування був прийнятий в урізаному варіанті. Тому пільги актуальні тільки для окремих учасників ринку", - говорить регіональний директор дослідницької компанії IDC в ​​Україні Володимир Поздняков.

На його думку, зараз для поліпшення клімату в IT-сфері необхідно не тільки скасувати звільнення від ставки ПДВ, а й створити нову систему адміністрування податків.

"Так, ринок це може сприйняти негативно. Але це зрівняє шанси компаній на внутрішньому ринку", - вважає Поздняков.

Підприємці насторожено поставилися до ініціативи Мінфіну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: