"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Депутати хочуть ліквідувати Мінпромполітики

Середа, 5 березня 2014, 09:34

У Раді зареєстрували проект постанови, що передбачає перетворити Міністерство промислової політики, додавши йому функції торгівлі.

Про це пише "Комерсант-Україна".

4 березня лідери депутатських груп "Суверенна європейська Україна" Ігор Єремєєв та "Економічний розвиток" Анатолій Кінах, а також народний депутат від "Батьківщини" Віталій Немилостивий зареєстрували проект постанови ВР, що передбачає перетворити Мінпромполітики, додавши йому функції торгівлі.

Кінах каже, що сьогодні торгівлю курирує Міністерство економічного розвитку і торгівлі, але практика показує, що таким чином ця сфера відірвана від реального сектора економіки.

Реклама:

За його словами, необхідно, щоб торгівля була пов'язана з технічним регулюванням в одному органі управління.

"Сьогодні необхідно закладати фундамент для створення умов з виробництва конкурентоспроможної продукції  як на зовнішніх, так і на внутрішніх ринках, особливо це стосується наукоємних галузей промисловості. Ми вважаємо, що для цього важливо вдосконалити державні органи управління, як це зробили свого часу  наприклад, Росія, Японія та інші країни", - пояснив народний депутат.

Слід зазначити, що Мінпромполітики - одне з небагатьох міністерств (разом з Мінрегіоном), так і не отримали нового керівника після зміни уряду.

Обов'язки глави відомства зараз виконує Михайло Короленко. Одержати його коментар не вдалося. При цьому міністерство було відновлено лише рік тому після ліквідації в 2010 році.

У Мінекономрозвитку до ініціативи народних депутатів поставилися без ентузіазму.

На думку першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолія Максюти, така ідея має право на життя, але для цього необхідний комплексний підхід, довгострокова програма розвитку з підтримки галузей, як це практикується за кордоном.

Максюта каже, що в Україні всі плани з розвитку будуються виходячи з бюджету на короткочасної основі.

Втім, пропозиція народних депутатів не погоджена з більшістю по коаліції.

Політика уряду, метою якої є економія державних коштів, робить варіант з ліквідацією Мінпромполітики практично безальтернативним, впевнений директор Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Олег Устенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: