Банки підвищують відсотки за роздрібними вкладами

Середа, 5 березня 2014, 09:07

Банкіри підвищують ставки, щоб не просто зупинити відтік ліквідності, а й повернути його назад.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Банки намагаються зупинити відтік вкладів за допомогою своєї ключової " ​зброї" - підвищення депозитних ставок.

5 березня середня прибутковість річних гривневих вкладів, згідно з українським індексом депозитів фізичних осіб (UIRD), вперше більше ніж за рік перевищила рівень 19%, досягнувши 19,02%.

Реклама:

Останній раз ціна роздрібних ресурсів перевищувала цю позначку 4 лютого 2013 - тоді середня ціна депозитів становила 19,06%. З початку року річний UIRD зріс на 1,36 процентних пункту. Більш помітно підвищився тримісячний UIRD - на 1,62 п.п., до 17,61%.

Пік виведення вкладниками грошей з банків стався під час збройних зіткнень у Києві.

За даними голови Нацбанку Степана Кубіва, за 18-20 лютого громадяни зняли з банківських депозитів 30 млрд гривень - 7% всього роздрібного портфеля.

Минулого тижня відтік коштів сповільнився, але продовжувався. Щоб знову привернути увагу вкладників і повернути кошти на рахунки, банкіри почали масово підвищувати ставки, а в окремих випадках - пропонувати компенсацію втрачених відсотків за той термін, коли депозити були зняті достроково, за умови їх швидкого повторного розміщення.

Згідно з даними компанії "Простобанк Консалтинг", більше всіх за річні внески готові платити "Платинум Банк", ВіЕйБі Банк, "Фінансова ініціатива" - по 25% кожен.

Найближчим часом банкіри очікують припинення відтоку грошей, незважаючи на ризики ескалації військового конфлікту.

У зв'язку з активним зростанням ставок на банківському ринку вже почали лунати заклики до їх адміністративному обмеженню.

Український кредитно-банківський союз звернувся в Нацбанк з пропозицією передбачити верхню межу вартості залучення грошей на внутрішньому ринку, яку не можна буде перевищувати.

"Якщо метою Нацбанку і Кабінету міністрів є кредитування економіки, необхідно знизити вартість залучення ресурсів. Наприклад, максимальна планка депозитних ставок в доларах може бути встановлена ​​на рівні 7%, у євро - 5%, а в гривні - 13-14%. Тоді можна буде забезпечити кредитування економіки за ціною на рівні порядку 17%, а не 24-25%, як зараз. Однак такі правила мають бути єдиними для всієї системи", - розповіла генеральний директор УКБС Галина Оліфер.

На думку банкірів, відповідальність за зниження ціни грошей повинен взяти на себе НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!