Дефіцит платіжного балансу в січні становив 1,9 мільярда

Вівторок, 4 березня 2014, 11:33

Відтік коштів із фінрахунку призвів до формування дефіциту платіжного балансу України в січні 2014 року на рівні 1,935 млрд доларів, тоді як за аналогічний період минулого року було зафіксовано його профіцит у розмірі 397 млн доларів.

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

Згідно з повідомленням, дефіцит поточного рахунку становив 137 млн доларів, що лише трохи більше, ніж у січні-2013 (115 млн доларів): вартісні обсяги експорту та імпорту товарів були найнижчими за останні три роки.

У НБУ підрахували, що в річному вимірі експорт товарів скоротився загалом у січні на 11,7% (до 4,5 млрд доларів).

Реклама:

Зниження експорту відбулося за всіма основними групами товарів, зокрема, хімічної продукції - на 45,5%, що зумовлено скороченням поставок добрив учетверо внаслідок зниження світових цін через перенасичення ринку дешевим китайським карбамідом і переорієнтацією на внутрішні ринки.

Скорочення експорту продукції машинобудування на 30% відбулося через скорочення втричі експорту залізничних локомотивів після припинення поставок в Росію, продовольчих товарів - на 13,1% внаслідок зниження експорту насіння олійних культур (на 39,1%).

Водночас, зниження цін на зернові було компенсовано високими фізичними обсягами експорту кукурудзи.

Експорт металургійної продукції зменшився на 2,7% через низький попит у країнах Близького Сходу.

За даними НБУ, імпорт товарів зменшився на 9,1% у річному вимірі, до 5,1 млрд доларів.

Зокрема, енергетичний імпорт зменшився на 18,2% через зменшення вартості природного газу (на 36% внаслідок зменшення ціни ) і вугілля (на 38,2%).

Неенергетичний імпорт скоротився на 5% - перш за все за рахунок скорочення імпорту продукції машинобудування (на 22,5%) внаслідок низького інвестиційного попиту.

Втім, згідно з повідомленням, одночасно імпорт хімічної продукції зріс на 3,9% через зростання попиту на фармацевтичну продукцію на 23,5%.

У повідомленні також зазначається, що дефіцит фінансового та капітального рахунку в січні 2014 становив 1,798 млрд доларів.

"Формування дефіциту було зумовлено нестабільною ситуацією в країні і пов'язаним із цим підвищенням девальваційних очікувань. Чисті надходження прямих іноземних інвестицій були майже нульові, реальний сектор здійснював погашення за довгостроковими кредитами, посилився відплив готівки поза банки", - зазначається в повідомленні.

За даними Нацбанку, дефіцит за цими статтями частково компенсували короткострокові залучення приватного сектора.

Згідно з повідомленням, через підвищення девальваційних очікувань приріст готівкової валюти поза банками в січні 2014 року зріс до 710 млн доларів  порівняно з 57 млн доларів у січні-2013.

"Скорочення резервних активів було зумовлено необхідністю фінансувати дефіцит зведеного балансу і плановим погашенням кредиту МВФ (649 млн доларів). Станом на 1 лютого 2014 року обсяг міжнародних резервів становив 17,8 млрд доларів, що забезпечує фінансування імпорту майбутнього періоду протягом двох місяців", - резюмується в повідомленні.

Утім, за оцінкою НБУ, поступове поліпшення ринкових очікувань і позитивні сигнали від міжнародного співтовариства про готовність надати фінансову підтримку Україні створюють позитивне підґрунтя для стабілізації ситуації на грошово-кредитному ринку і відновлення його розвитку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: