Росія обіцяє компенсації вкладникам кримських банків

Понеділок, 31 березня 2014, 16:33

Держдума прийняла три закони, спрямовані на забезпечення захисту інтересів вкладників банків, зареєстрованих або діючих на території Криму та міста Севастополь і мають ліцензію НБУ.

Документи були прийняті депутатами в першому читанні і в цілому, передає ИТАР-ТАСС.

Як наголошується, перший закон створює компенсаційні механізми відшкодування втрат вкладників таких банків у разі невиконання банками своїх зобов'язань перед ними. Для цього передбачається створення Агентством зі страхування внесків (АСВ) автономної некомерційної організації "Фонд захисту вкладників" .

Фонд набуватиме права за вкладами і здійснювати компенсаційні виплати вкладникам банків. Розмір компенсації не може перевищити 700 тисяч рублів, що відповідає загальноросійським нормам.

Реклама:

Компенсацію вправі отримати громадяни, в тому числі індивідуальні підприємці, які проживають на території Криму і Севастополя та уклали договір банківського вкладу або рахунки у відповідній кредитній установі, або особи, на користь яких внесений вклад.

Сума вимог вкладника, виражена в іноземній валюті, визначається у валюті РФ за офіційним курсом, встановленим Банком Росії 18 березня 2014 року. Голова комітету з фінансового ринку Наталія Бурикіна повідомила журналістам, що "загальний курс з точки зору оцінки вкладів (становитиме) за 1 гривню 3,8 рубля".

Другий закон передбачає спрямування в поточному році 60 млрд рублів з прибутку, отриманого Банком Росії в 2013 році, АСВ в якості майнового внеску до фонду обов'язкового страхування внесків. Дані кошти можуть бути використані на забезпечення захисту банківських вкладів у Криму і Севастополі.

Бурикіна, відповідаючи на запитання журналістів, припустила, що на ці цілі може знадобитися "від 60 млрд до 20 млрд рублів". Оскільки зараз складно визначити, як себе поведуть фінансові інститути в Криму і Севастополі, і скільки коштів знадобиться, "дали із запасом", пояснила вона.

У федеральний бюджет Банк Росії перерахує 75% фактично одержаного ним за підсумками 2013 року прибутку, що залишається після сплати податків і зборів та після перерахування 60 млрд рублів АСВ .

Третій закон вносить зміни в закон "Про страхування вкладів фізичних осіб у банках РФ", необхідні для надсилання АСВ грошових коштів фонду обов'язкового страхування внесків на створення і фінансування діяльності Фонду захисту вкладників, у тому числі на відшкодування витрат професійних об'єднань страховиків.

Рада федерації розгляне закони 1 квітня, після чого вони надійдуть на підпис президенту РФ. Закони набудуть чинності з дня їх офіційного опублікування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!