"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Альфа-груп" реструктуризує свій бізнес в Україні

Понеділок, 31 березня 2014, 09:35

31 березня рада директорів "Альфа-Банку" ухвалить рішення про вихід з капіталу "Альфа-банку" (Україна), де російському банку належить 19,9% капіталу.

Про це повідомив президент "Альфа-банку" (Україна) Олександр Луканов, пише ZN.UA.

Відповідне рішення ухвалене у зв'язку з реструктуризацією банківського холдингу групи.

"У банківського холдингу Alfa Bank Holding Ukraine (Кіпр) зараз достатньо коштів, для того, щоб провести викуп частки, що належить російському "Альфа Банку", - говорить Луканов.

Реклама:

Нагадаємо, російський "Альфа Банк" увійшов в капітал українського активу групи Альфа в 2009 році в період фінансової кризи в Україні, щоб надати дочірньому банку підтримку капіталом.

Після завершення зворотного викупу акцій володіє Альфа-банк (Україна) на 99,9% буде ABH Ukraine Ltd, зареєстрованої на Кіпрі. Компанія входить в консорціум "Альфа-груп".

Як пояснив голова правління Української міжбанківської валютної біржі Анатолій Гулей, реструктуризація банківського бізнесу в Україні пов'язана, по-перше, з поділом ризиків між банками у зв'язку з невизначеною ситуацією в Україні.

По-друге, цілком імовірно, що Альфі необхідно вивести свій російський банк з участі в капіталі українського у зв'язку з санкціями, які накладають на російський бізнес європейські та американські уряду.

"Якщо гарячі голови тут, в Україні, вирішать націоналізувати російські банки, то Альфа до списку не потрапить", - говорить Гулей.

"Санкції проти низки російських компаній і бізнесменів в цілому впливають на ставлення до компаніям, зареєстрованим в Росії - для багатьох європейських і американських груп стає неможливим ведення бізнесу (зокрема, угод з продажу портфелів і активів) з російськими компаніями", - говорить погоджується з цією думкою інший авторитетний банкір.

На сьогодні Альфа-банк (Україна) готується закрити операцію з купівлі Банку Кіпру (Bank Of Cyprus, Кіпр), а також бере участь у тендерах на придбання Універсал Банку (EFG Financial Group, Швейцарія).

Крім того, Альфа спільно з Дельта Банком подала пропозиції в Нацбанк з санації банків "Форум" і " Брокбізнесбанк" .

"Виведення російського банку з капіталу українського дозволить легше провести угоди з купівлі банків через внутрішній контролінг і репутаційний аудит європейський банків", - говорить експерт.

У свою чергу Гулей вважає, що формальний вихід російського банку з капіталу українського банку пов'язаний з політичною ситуацією всередині Росії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: