"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" не зможе вимагати від "Нафтогазу" повернення 11 мільярдів

Субота, 29 березня 2014, 15:12

Російський "Газпром" не може адресувати НАК "Нафтогазу України" претензії щодо 11 млрд доларів "упущеної вигоди" від надання "харківської знижки", і вже тим більше стягувати в судовому/примусовому порядку.

Про це в статті для ZN.UA пише юрист-міжнародник Олександр Малиновський.

Ці вимоги не можуть розглядатися в корпоративному контексті взаємин між "Нафтогазом" і "Газпромом", а є потенційним предметом для обговорення на міжурядовому рівні.

Юрист нагадує, що надана Росією "знижка" на газ за міжурядовими "харківськими угодами" від 23 квітня 2010 р. повинна оформлятися як "зобов'язання України".

Реклама:

Це "зобов'язання" (у цьому випадку, нараховані Медведєвим 11 млрд доларів за три роки, з 1 квітня 2010 р.) має погашатися шляхом заліку суми "знижки" як частини майбутньої орендної плати за перебування ЧФ РФ на території України з 28 травня 2017 р.

Сама "знижка" була оформлена урядом Росії допомогою зменшення для "Газпрому" експортного мита на поставлений до України газ (на вищезазначені 30% ціни або не більше 100 за тисячу куб. м). Це закріплено постановою уряду Росії №291 від 30 квітня 2010 р.

Що стосується "Газпрому" і "Нафтогазу", то між компаніями було підписано доповнення до контракту-2009, в якому передбачено зменшення з 1 квітня 2010 р. фактичної газової ціни на величину зниження експортного мита за вищевказаною постановою уряду РФ №291.

Озвучені 21 березня російським прем'єром (але ще юридично не обґрунтовані) претензії щодо повернення загальної суми "знижки" в 11 млрд доларів не можуть розглядатися в корпоративному контексті взаємин між "Нафтогазом" і "Газпромом", а є потенційним предметом для обговорення на міжурядовому рівні.

Іншими словами, "Газпром" не може адресувати НАКу, і вже тим більше стягувати з української держкомпанії в судовому/примусовому порядку, претензії щодо $11 млрд.

Крім того, варто зазначити, що "харківські угоди" прямо не співвідносять з озвучуваною Росією суму "знижки" в $11 млрд і до категорії державного боргу України.

У разі дострокового припинення "харківської угоди" (про що вже заявила РФ) питання про долю $ 11 млрд може бути вирішене тільки за взаємною згодою української та російської сторін, зазначає юрист.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!