Думка експерта: Податок на розкіш - удар по патріотичній частині бізнесу і населення

П'ятниця, 28 березня 2014, 16:15 -

Замість 15-17% податку на доходи від депозитів влада ввела, так званий, податок на "розкіш".

Про це заявив екс-голова (1998-2003 роки) Фонду державного майна Олександр Бондар, коментуючи прийнятий ВР так званий "податок на розкіш".

За словами експерта, він один із перших, як фахівець-економіст, підняв питання "шкідливості" запровадження податку на доходи із депозитів з точки зору сьогоднішнього стану банківської системи.

"Нажаль, уряд до порад економістів та експертів, яких було багато не прислухався. І замість 15-17% податку на доходи від депозитів ввів податок на так звану "розкіш". Тобто, будуть обкладатись всі пасивні доходи, куди включаються і доходи із депозитів по шкалі від 15 до 25%".

Реклама:

Як зазначає Бондар, це буде робитися за результатами цього року, тобто в деклараціях наступного року, гроші в  цьому році не поступлять з цих заходів, але паніка на банківському ринку буде піднята вже зараз.

"Я вважаю, що  це дуже шкідливі заходи, тому що у нас багато є депозитів, які не нараховують відсотків, а йдуть на збільшення самого депозиту. Тобто, це накопичувальні рахунки. Є пенсійні депозити, є безліч різних депозитів по яким такі дії просто неможливо здійснювати", - сказав він.

За словами експерта, залишається питання, хто буде ці кошти перераховувати. Чи фізична особа чи самі банки. 

"Якщо фізична особа, то ніякої "банківської" таємниці вже не буде, тому що  ці декларації підуть в податкову і кожна людина, яка має банківські рахунки повинна буде їх розкрити. Якщо це будуть робити банки, то невідомо як це вони будуть адмініструвати, тому що вони не знають в яких банках відкрито рахунки фізичною особою. Тобто безліч питань виникає  по цих нормах і по її доцільності для фінансової стабілізації економіки", - сказав економіст.

За його словами, це удар по патріотичній частині нашого бізнесу і населення, яке довірило свої збереження українським банкам і направила ці кошти в економіку України.

Тому що ці всі кошти працюють на економіку, вони використовуються як кредити для економічного розвитку підприємств, каже експерт.

"На сьогодні за такий патріотизм чинна влада людей наказала "фактично". А ті хто недовіряв українській владі та українським банкам і країні вцілому, хто тримає кошти за кордоном, вони залишились зі своїми інтересами. Їх ніхто не чіпає, їх ніхто не згадує, і я думаю, що багато людей тепер будуть думати чи вкладати кошти в Україні чи вкладати за кордоном.

А ще гірше, почнуть забирати свої кошти з українських банків і виводити закордон або ховати під "ковдру", - коментує Бондар.

За його словами, фіксальне навантаження зростає і замість того, щоб скорочувати тіньовий сектор економіки, залучати кошти , які не обліковані, не легалізовані і знаходяться в тіні за кордоном, влада в черговий раз обкладає легальний бізнес, легальні доходи населення.

Навантаження йде на бізнес і людей, які офіційно сплачують податки.

"Все, що залишається в тіні,  а це по підрахункам експертів 40-60% ВВП України, залишається поза увагою цього уряду", - каже експерт.

Як зазначає Бондар, ці заходи уряду носять тимчасовий та косметичний характер та не вирішують проблеми які залишила влада Януковича-Азарова.

"Поки уряд не вирішить питання легалізації коштів і майна, яке знаходиться в офшорних зонах, не поверне його в Україну та декларації наших олігархів, доти ми не вирішимо проблему наших боргів та дефіциту бюджету", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: