Уряд змусить дипломатів платити за розмитнення автомобілів

П'ятниця, 28 березня 2014, 09:51

Кабінет міністрів пропонує позбавити українських дипломатів права ввозити в Україну автомобілі без сплати митних платежів.

Про це йдеться в законопроекті щодо внесення змін до Митного кодексу, який було ухвалено урядом на засіданні 26 березня. Документ є в розпорядженні "Економічної правди".

Зараз Митним кодексом передбачено, що працівники дипломатичної служби України, які перебували у довготермінових відрядженнях, звільняються від оподаткування митними платежами при ввезенні в країну придбаного ними автомобіля. 

Якщо представник служби постійно знаходитися за кордоном не менше року, він може завезти таким чином один транспортний засіб за кожною товарною позицією згідно з класифікацією товарів ЗЕД, тобто одна легківка, один грузовик, один мотоцикл, вартістю, не більшою 50% від суми коштів, зароблених за кордоном.

Реклама:

"Ці норми є дискримінаційними відносно інших громадян, які працюють за кордоном. Крім того, бюджет необґрунтовано недоотримує значні суми митних платежів", - зазначається в пояснювальній записці до законопроекту.

За даними митної статистики у 2012 році обсяги пільг із сплати митних платежів при ввезенні в країну автомобілів українськими дипломатами, становили 55,9 млн гривень, у 2013 році - 59,5 млн гривень.

У 2007 році, зазначає він, правоохоронці викрили прибиральницю українського посольства в Хорватії, за допомогою якої в Україну було перевезено 20 авто представницького класу.За словами генерального директора Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олега Назаренка, така норма з моменту її уведення у 2004 році стала для дипломатів, й не тільки для них, вагомим каналом ввезення авто без податків.

Крім цього, в тому ж самому законопроекті Кабінет міністрів пропонує зменшити граничну суму неоподатковуваного імпорту товарів, які громадяни отримують міжнародною поштою – з 300 євро до 150 євро. Для підприємств пропонується урівняти межу суми неоподатковуваного мінімуму через збільшення із 100 євро до тих же самих 150 євро.

За розрахунками авторів, це сприятиме збільшить додаткові надходження митних платежів до бюджету на 500 млн гривень.

Виходячи із прийнятого напередодні Верховною радою закону про зміни до держбюджету-2014, цього року уряд розраховував додатково направити до бюджету:

34,8 млн гривень – за рахунок скасування податкових пільг для дипломатів.

292,4 млн гривень – за рахунок зменшення неоподатковуваного імпорту товарів, що переміщуються в міжнародних поштових та експрес-відправленнях.

Загалом, в Кабміні розраховують, що внесення зміни до Податкового та Митного кодексів надасть змогу додатково одержати ресурс до зведеного бюджету в обсязі 24,72 млрд гривень.

Інші зміни до Податкового та Митного кодексів

Сума додаткових платежів, мільярди гривень

Джерело

9,1

Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування при здійсненні операцій з купівлі іноземної валюти в безготівковій та готівковій формі

5,8

Скасування оподаткування за "нульовою" ставкою ПДВ операцій з експорту зернових і технічних культур

1,3

Скасування пільг з ПДВ за операціями з першого постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення (імпорт та постачання виробником) 

1,532

Зміна ставки плати за користування надрами

3,5

Збільшення ставок окремих податків і зборів (у тому числі акцизного податку), виражених в абсолютному значенні

1,5

Застосування єдиної ставки акцизного податку на дизпаливо

0,6

Збільшення ставки акцизного податку на мотоцикли та автомобілі

0,558

Збільшення ставки збору за користування радіочастотним ресурсом

0,3

Розширення кола платників збору за рахунок суб’єктів господарювання, які закуповують імпортований природний газ у нерезидентів України

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: