США можуть ввести торгові санкції проти Китаю

Четвер, 27 березня 2014, 13:50

Китай порушив правила міжнародної торгівлі.

Про це йдеться в заяві Всесвітньої торгової організації, пишуть "Весті.Економіка" з посиланням на Financial Times.

Як повідомляється, Пекін ввів обмеження на експорт рідкоземельних елементів і інших металів і тепер може зіткнутися з торговими санкціями з боку США, ЄС та Японії.

Справа в тому, що в Китаї знаходиться більше 90% глобального виробництва стратегічно важливих металів, які необхідні для виробництва більшості сучасного обладнання, включаючи смартфони, вітряні турбіни і багато іншого.

Реклама:

Пекін скоротив експортні квоти на ці природні копалини на 40% ще в 2010 р, пояснивши це необхідністю з точки зору екологічної безпеки.

Тоді ці дії КНР супроводжувалося моментальним злетом цін.

На думку експертів, рішення влади Піднебесної надало серйозну перевагу місцевим виробникам.

Комісія СОТ розглянула цю справу в Женеві і погодилася з таким формулюванням.

У березні 2012 р США, які в питанні доступності цих металів практично повністю залежать від Китаю, подали позов до СОТ.

Потім до них приєдналися ЄС і Японія. Зокрема, було піднято питання про обмеження з боку Китаю експорту на 17 рідкоземельних елементів, а також молібдену і вольфраму.

Проміжний звіт комісії СОТ за позовом був опублікований в жовтні минулого року. У діях Китаю було виявлено порушення торгового права.

Цей випадок привернув увагу широкої громадськості, так як дії Пекіна були вироблені в рамках суверенного права по боротьбі з екологічними забрудненнями всупереч торговельним правилам.

Пекін представив докази забруднення по всіх підприємствах і навіть закрив деякі з них.

Китай також заявив, що обмеження на експорт були продиктовані в рамках турботи про невідновлюваних природних ресурсах.

Втім, позивачів такі виправдання не влаштували. Вони стверджують, що обмеження, які ввів Пекін, несумісні з його зобов'язаннями, прописаними в Світовій організації торгівлі, до якої Китай вступив у 2001 р.

Більш того, позивачі вважають, що обмеження не є однаковими для всіх, а працюють на благо китайських виробників.

До речі сказати, експерти вважають, що дії Пекіна мають і ще один важливий підтекст. Використовуючи свою монополію, Китай створює ситуацію, за якої ціна на метали для місцевих компаній набагато нижче, а це в свою чергу підштовхує зарубіжні компанії створювати свої дочірні підприємства на території Китаю, тим самим створюючи робочі місця.

Так чи інакше, СОТ визнала Китай порушником за всіма пунктами, заявивши, що згідно з правилами міжнародної торгівлі країна не може вводити квоти на рідкоземельні ресурси.

В даний час у Пекіна є близько двох місяців на оскарження такого вердикту. Апеляція буде розглянута спеціальним органом - апеляційний судом у Світовій організації.

Своє рішення апеляційний орган повинен буде винести до кінця липня, але експерти впевнені, що постанова апеляційного органу буде значно відрізнятися від рішення комісії СОТ.

Правила СОТ вимагають, щоб Китай протягом розумного періоду часу почав діяти відповідно до рекомендацій організації торгівлі, інакше йому загрожують санкції.

Якщо ж Пекін відмовиться робити якісь кроки, то через 15 місяців після рішення суду США, ЄС і Японія можуть почати застосовувати торговельні санкції до Китаю. Санкції за заявою цих трьох учасників СОТ будуть пропорційні економічному збитку, який вони несуть від дій Китаю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!