Думка експерта: "Газпром" зробить все, щоб заблокувати реверс газу зі Словаччини

Вівторок, 25 березня 2014, 16:21

Російський газовий монополіст ВАТ "Газпром" зробить все, щоб заблокувати реверс газу зі Словаччини.

Таку думку висловив глава "Комітету енергетичної незалежності України" Іван Надєїн.

"У зв'язку з цим, Україна повинна проявляти більш активну позицію на переговорах зі Словаччиною, а також залучати інші європейські країни, щоб вони чинили тиск на офіційну Братиславу, що займає проросійські позиції", - вважає експерт.

"Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, який зараз вийшов у другий тур президентських виборів і має найбільш вагомі шанси очолити країну, є проросійським політиком. Він не підтримав санкції проти РФ. Більше того, завжди публічно знаходився на боці Москви. Тому розраховувати на особливу зацікавленість Словаччини в реверсі газу не треба", - підкреслив Надєїн.

Реклама:

За його словами, формальною перепоною на шляху організації поставок газу зі Словаччини є будівництво газової труби загальною вартістю близько 20 млн євро.

"Словаччина не готова взяти на себе витрати і розраховує на інвестиції України. Якщо ми й далі будемо тягнути, Братислава лише підіграє Києву і з задоволенням відкладе реверс на потім. З урахуванням того, що технічна підготовка цього проекту займе не менше 9 місяців, ми вже не встигаємо до початку опалювального сезону. Значить, вирішувати питання потрібно якомога швидше", - зазначив Надєїн.

Він також додав, що без Словаччини реверс газу з Європи буде відігравати допоміжну роль, і не допоможе Україні істотно зменшити імпорт з Росії.

"Прорубати вікно на європейський газовий ринок не вийде, оскільки зі Словаччини ми можемо імпортувати до 15 млрд кубометрів газу, в той час, як з інших європейських країн - не більше 3-4 млрд кубометрів", - нагадує глава "Комітету енергетичної незалежності України".

Це розуміють в "Газпромі", тому розраховувати на "подарунки" не варто, вважає експерт.

"У 2013 році за рахунок реверсу ми імпортували 2,19 млрд кубометрів. У Москві адекватно оцінюють загрозу втрати українського ринку, і спробують не допустити зростання поставок з ЄС. Будь-якими шляхами, в тому числі обіцяючи знижки та інші преференції європейським газовим компаніям", - підсумував Надєїн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!