Економчастина асоціації може бути підписана в червні - Фюле

Субота, 22 березня 2014, 11:20

Економічна частина угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом може бути підписана вже в червні.

Про це заявив комісар ЄС з питань розширення та політики добросусідства Штефан Фюле, передає "ЛігаБізнесІнформ".

"Я дуже сподіваюся, що підписання політичної частини допоможе нам сфокусуватися на підготовці не лише до підписання, а й до тимчасового застосування всієї угоди, включаючи секторальне співробітництво та економічну інтеграцію, що додасть позитиву до односторонніх торгових заходів, які ЄС схвалить дуже скоро, допомагаючи українським підприємствам і, зокрема, малому та середньому бізнесу експортувати товари в ЄС без імпортних мит", - розповів Фюле.

За його словами, це заощадить українським експортерам близько 500 млн євро на рік.

Реклама:

"При цьому ми говоримо, що асоціація - не фінальна мета відносин і співробітництва ЄС - Україна. А адже на самому початку шляху були всього лише міркування про європейські прагнення", - розповів Фюле.

Торкаючись питання про підписання економічної частини асоціації, Фюле сказав, що вона може бути підписана в червні.

"Вона (економічна частина) найважливіша, але в той же час ми бачимо важливість проведення чесних і вільних президентських виборів, які відбудуться в травні. І ми сподіваємося, що через місяць після виборів ми зможемо опинитися в найкращій ситуації для завершення процесу підписання, в тому числі включаючи інші важливі частини угоди про асоціацію, які залишаються інтегрованими в одну угоду", - зазначив він.

"Перед українським урядом, Верховною радою і всім українським народом стоїть багато викликів. Один з них, звичайно, Крим, оскільки мова йде про загрозу територіальної цілісності. Але якщо говорити про виклики, пов'язані з угодою про асоціацію, то я сподіваюся, що після підписання ми зможемо мати більш тісний і глибокий діалог між українськими зацікавленими сторонами, парламентаріями, експертами, бізнесменами, профспілками і громадянським суспільством щодо угоди", - розповів Фюле.

Також єврокомісар планує найближчим часом відвідати Україну.

"Я планую незабаром відвідати Україну і поговорити про ряд реформ, зі мною поїдуть експерти та колеги з Європейської комісії, щоб напрацювати конкретні "дорожні карти" в різних сферах, таких як торгівля, фінанси, енергетика, допомога промисловості", - сказав Фюле.

"І я також дуже зацікавлений продовжувати діалог з парламентарями у Верховній раді. І ще одне. Я думаю, що це дуже важливо (підписання асоціації) особливо у світлі останніх подій навколо Криму. Угода посилить суверенітет України. Воно зробить Україну сильнішою, допоможе Україні боротися зі зростаючими викликами, з якими вона зустрічається", - резюмував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: