Думка експерта: Уніфікація ставок акцизу на дизпаливо посилить позиції Росії

П'ятниця, 21 березня 2014, 20:43 -

Відмова від диференційованої ставки акцизу на дизпаливо і фіксацію його на рівні 98 євро за тонну матиме ряд негативних наслідків.

Про це заявив директор Консалтингової групи "А- 95" Сергій Куюн.

"Цей крок матиме ряд негативних наслідків, серед яких зростання цін для споживачів і стимулювання поставок низькоякісного дизпалива російського виробництва на шкоду поставкам більш якісних марок", - відзначили в групі.

За словами експерта, з 2007 року в Україні діє диференційована ставка акцизу на ДП, що працює за принципом "вища якість - нижчий податок".

Реклама:

Оскільки поставки високоякісних сортів палива стандартів Євро-4 і Євро-5 були вигідніше, такий підхід призвів до прискореного переходу країни на їх використання.

За словами Куюна, за підсумками 2013 вони займали більше 90% ринку. Уніфікація акцизу зробить більш вигідною поставку низькоякісного і дешевого дизпалива стандарту Євро-3 , яке сьогодні переважно поставляється з Росії.

"Для збереження статус-кво необхідно як мінімум зберегти диференційовану шкалу податку, пропорційно збільшивши кожну ставку", - вважає Куюн.

Проте експерти вважають, що підвищення акцизу є хоч і найлегшим шляхом збільшення доходів бюджету для уряду, але аж ніяк не найефективнішим, оскільки завдасть відчутного удару по економіці і споживачам.

За розрахунками експертів, запропоноване збільшення акцизу призведе до зростання ціни на ДТ на 70 коп./л, що перш за все вдарить по промисловому сектору - основному споживачу цього нафтопродукту в Україні.

"Це створить додатковий тиск на споживачів в умовах нинішніх рекордних цін, спровокованих валютною кризою. В якості альтернативних заходів з наповнення бюджету країни за рахунок паливних акцизів експерти пропонують спрямувати всі зусилля на поліпшення адміністрування акцизного збору", - говорить експерт.

За розрахунками "Консалтингової групи А-95", в 2013 р обсяг тіньового ринку нафтопродуктів становив не менше 2,5 млн т, або чверть споживання, в результаті чого держбюджет недоотримав близько 8,5 млрд гривень акцизу і ПДВ.

"Без ліквідації тіньового ринку будь-яке збільшення акцизів не матиме відчутного ефекту з точки зору наповнення бюджету", - підсумував  Куюн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: