Бюджет при Януковичі щороку втрачав 100 мільярдів від податкових майданчиків

Неділя, 2 березня 2014, 11:23

Бюджет України щороку втрачав від податкових майданчиків понад 100 мільярдів гривень.

Про це пише Юлія Мостова у "Дзеркалі тижня".

Як зазначається, майданчик може продати на підприємство все що завгодно. Підприємство за майданчик і від імені майданчика саме оформляє потрібні документи, майданчик їх підписує, реєструє в єдиному реєстрі, відображає в додатку 5 декларації з ПДВ.

"Після цього підприємство до 20 числа місяця, наступного за звітним, сплачує на розрахунковий рахунок майданчика 11,5% комісії від загальної суми виписаних документів. Надалі решту суми підприємство може обготівкувати перерахуванням на розрахунковий рахунок майданчика", - йдеться в статті.

Реклама:

Таким чином, підприємство може створити собі який завгодно податковий кредит із ПДВ і валові витрати, заплативши при цьому 11,5% комісії. При зіставленні додатка 5 із декларацією з ПДВ і під час податкової перевірки в підприємства не буде жодних проблем із підтвердженням витрат, оскільки список усіх майданчиків є в кожній податковій.

Також зазначається, що підприємство, за підсумками декларації з ПДВ, має сплатити в бюджет 100 тисяч гривень. За підсумками декларації з прибутку, підприємство має заплатити в бюджет 200 тисяч гривень. Таку суму підприємство не готове платити і звертається до послуг майданчика.

Майданчик виписує на підприємство акт виконаних робіт із маркетингових послуг на 
500 тисяч гривень, у тому числі ПДВ 83,33 тисяч гривень.

"Підприємство платить на майданчик 57,5 тисяч гривень. У результаті, підприємство має заплатити в бюджет ПДВ уже на суму 16,67 тисяч гривень, а податку на прибуток - 120,8 тисяч гривень. Тобто підприємство заощадило 105,03 тисяч гривень", - йдеться в статті.

Як зазначається, надалі будь-коли підприємство може доперерахувати на розрахунковий рахунок майданчика решту суми й отримати її вже у вигляді готівки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: