Греція домовилася з "трійкою кредиторів" на 10 мільярдів

Середа, 19 березня 2014, 09:05

Греція, нарешті, уклала з міжнародними кредиторами угоду, що відкриває їй доступ до наступного траншу кредитів у розмірі 10 млрд євро, без необхідності подальшого скорочення держвидатків.

Про це піередает "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Financial Times.

Угода з "трійкою" міжнародних кредиторів (Єврокомісія, Європейський центральний банк (ЄЦБ) і МВФ) стала підсумком шестимісячних переговорів, які міністр фінансів країни Янніс Стурнарас назвав найскладнішими за чотири роки - з того моменту, як Греція вперше звернулася за міжнародною допомогою.

Угода відкриває Греції доступ до кредитів на 10 млрд євро, що дозволить країні в травні провести виплати за борговими зобов'язаннями на суму 9,3 млрд євро, основна частина яких припаде на частку ЄЦБ.

Реклама:

"Досягнута угода передбачає важливі істотні структурні зміни, які сприятимуть лібералізації економіки, збільшенню її конкурентоспроможності та зниження цін", - заявив прем'єр-міністр Греції Антоніс Самарас.

За його словами, мова йде про реформи, вже здійснених в інших європейських країнах, які мали бути реалізовані в Греції ще рік тому".

Інспектора "трійки" підтвердили, що Греція зафіксувала первинний профіцит бюджету (без урахування витрат на обслуговування боргу) у розмірі 812 млн євро в 2013 році. Це підтвердження стало дуже важливим для Греції, яку протягом довгого часу звинувачували в необережному поданні бюджетних показників.

У рамках угоди з кредиторами Греція може направити близько 70% первинного профіциту бюджету на соціальні програми.

Самарас заявив, що уряд направить більше 500 млн євро на виплати понад 1 млн грекам, включаючи пенсіонерів, військовослужбовців і поліцейських. Ще 20 млн євро буде виділено організаціям, що займаються проблемами бездомних, зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!