Банки просять дозволу НБУ змінювати курс валют протягом дня

Вівторок, 18 березня 2014, 20:54

Перехід Національного банку до гнучкого курсоутворення потребує відміни попередньо запроваджених адміністративних обмежень на валютному ринку для комерційних банків.

Про це зазначає за наслідками аналізу ситуації на українському фінансовому ринку Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз".

"Так, з початку лютого поточного року Нацбанк відмовився від політики фіксованого валютного курсу, що передбачало збереження незмінного офіційного курсу гривні та допустимого коридору коливання ринкового курсу в межах ± 2%", - йдеться в прес-релізі асоціації.

Як зазначається, вже понад місяць офіційний валютний курс визначається на рівні середньозваженого курсу міжбанківського ринку попереднього дня. Це усунуло суттєвий розрив, що існував між офіційним та реальним валютними курсами, та дозволило відійти від політики штучної підтримки курсу за рахунок зменшення золотовалютних резервів НБУ.

Реклама:

"Експерти УКБС позитивно оцінили такі зміни валютного регулювання. Однак вважають, що одночасно слід відмінити норму, що забороняє зміну валютного курсу протягом операційного дня в межах однієї фінустанови. Так як валютний курс, що встановлюється лише на початок робочого дня на базі вчорашнього стану міжбанківського ринку, не враховує попит та пропозицію як на світовому, так і на внутрішньому валютному ринку", - йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що для компенсації втрат банки змушені закладати максимальний поріг можливого відхилення між курсами купівлі та продажу валют.

Крім цього, виникає загроза призупинення валютно-обмінних операцій у разі, якщо поточні валютні коливання суттєво перевищують встановлений на початок робочого дня курс. У зв‘язку з цим УКБС пропонує скасувати існуючу заборону та дозволити банкам коригувати курс двічі на день.

"Це усуне зазначені ризики та створить умови для врахування об‘єктивних ринкових чинників курсоутворення, що наблизить валютний курс до економічно обґрунтованого рівня", - зазначають банкіри.

"Заходи, які були адекватними при фіксованому курсі, втратили свою актуальність в умовах гнучкого курсу, оскільки не відповідають потребам ринку", - вважає Генеральний директор Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" Галина Оліфер.

За її словами, можливість оперативної реакції на зміну ринкової кон’юнктури дозволить банкам не лише забезпечити безперебійне здійснення валютно-обмінних операцій для населення протягом всього дня, а й зменшить маржу при купівлі-продажу валют.

"Це знизить напругу та детінізує валютний ринок, а також сприятиме подальшій стабілізації курсу гривні, яка зміцніла протягом останніх тижнів майже на 13%", - зазначає Оліфер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: