"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Близькість краху підштовхує Кремль до агресивної поведінки

Понеділок, 17 березня 2014, 17:35 -

Партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман вважає, що проблеми економіки Росії є більшими, ніж в України.

Про це Ерік Найман написав у своєму блозі.

"Зверніть увагу, що з піною біля рота кремлівська пропаганда обзиває всіх жителів України майданутими і фашистами. Саме так кричить той, хто сам такий. Створи образ зовнішнього ворога і там дивись свій народ погодиться повернутися у часи радянського дефіциту і порожніх полиць", - вважає Найман.

На його думку, все йде до того, що Росія вже увійшла в сильну економічну кризу.

Реклама:

"Зараз ми бачимо неприкрите військове втручання. Але агресія почалася відразу після Помаранчевої революції - дві газові війни, а потім неоголошена торгова війна. Європа щораз займала нейтралітет або навіть тиснула на Україну з тим, щоб та домовлялася з Росією на неприйнятних умовах", - заявив експерт.

За його словами, СОТ виявилася "пустушкою", яка не захищає український експорт в РФ. Україну щоразу здавали Росії, і та дотискувала або підкуповувала українську владу. Економічні проблеми України були наслідком економічної же агресії Росії, а також внутрішньої корупції.

"Перше потрібно бити по закону, через суди - визнати газовий контракт недійсним, змусити Росію заплатити за анексію Криму, а також повернутися до питання розділу майна колишнього СРСР. У забезпечення всіх судових позовів України до Росії все закордонне майно останньої повинно бути арештовано", - відзначає Найман.

Він також заявив, що саме Захід виховав у Кремлі агресора. І якщо зараз Захід знову "пробачить" Кремлю, то нехай згадає катастрофічні наслідки Мюнхенської змови, якою в 1938 році Великобританія і Франція узаконили анексію чехословацьких Судет Німеччиною.

"Чекаємо реальних і дієвих санкцій Заходу по відношенню до Росії та російських чиновників. ЄС напевно зацікавлений не отримати мільйони біженців. І найголовніше - відвертий шантаж Кремля який володіє ядерною зброєю, дешевше перервати в зародку і зупинити на кордоні з Україною ніж підпустити до Польщі", - пише експерт.

За його словами, в рейтинговому агентстві Fitch відзначили погіршення якості капіталу українських банків, але достатній розмір ліквідності. Тобто гіршого - кризи ліквідності - вдалося уникнути.

"Проблема відтоку депозитних вкладів вирішена активним втручанням НБУ - гривневі депозити заміщуються рефінансуванням Нацбанку, а видача валютних депозитів жорстко обмежена. І зараз банкірам доведеться потурбуватися проблемою збільшення капіталів як за рахунок залучення коштів від акціонерів так і за рахунок збільшення прибутковості", - відзначає Найман.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: