Заборгованість з відшкодування ПДВ становить 33 мільярди

Понеділок, 17 березня 2014, 16:07

Станом на 13 березня 2014 року невідшкодований залишок ПДВ становив 33 мільярди гривень.

Про це свідчать дані джерел "Дзеркала тижня".

Як наголошується, з них в рахунок майбутніх платежів передбачено 16 млрд гривень, а до вступу на розрахункові рахунки платників - 17 млрд гривень. З цих 17 млрд гривень активні до відшкодування майже 10 млрд гривень, інші знаходяться в судах або на перевірці.

Також наголошується, що минулого тижня міністр фінансів Олександр Шлапак згадав тільки про 17 млрд гривень заборгованості з повернення податку на додану вартість.

Реклама:

Тим часом з ініціативи працюючих в Україні іноземних компаній проблема відшкодування ПДВ вже давно стала важливим пунктом переговорів офіційного Києва з іноземними інституційними кредиторами, пише видання.

Так, необхідність налагодити повернення ПДВ в автоматичному режимі вже не перший рік числиться серед вимог про виділення фінансування все того ж МВФ.

При цьому мають бути чітко визначені прозорі і зрозумілі нормативно-правові вимоги-критерії для компаній, які на цей режим можуть претендувати, а їх список - бути відкритим і публічним.

Як зазначається, ця вимога українською стороною, до речі, вже була раніше виконана. У вже згаданому вище торішньому варіанті проекту меморандуму з фондом значилося зобов'язання української сторони не накопичувати прострочену заборгованість з поверненням ПДВ і в найкоротші терміни довести до 70% частку відшкодування, яке буде повертатися компаніям протягом не більше 30 днів.

Саме цю цифру назвав Арсеній Яценюк під час своєї зустрічі з підприємцями в ЄБА, зобов'язавшись таке зобов'язання виконати.

"Якщо в минулому році частка автоматичного відшкодування становила в середньому 50%, а в січні поточного року досягла 77%, то минулого місяця в результаті дій "зацікавленої" громадськості ця частка стала мізерною - всього 226 млн гривень з відшкодованих 1,4 млрд гривень. Так що поки, виходить, слова розходяться з ділом", - пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!