"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна вибиватиме в міжнародних судах з Росії компенсацію за збитки

Понеділок, 17 березня 2014, 15:48

Україна вимагатиме у Росії компенсації за збитки та втрачене майно у Криму.

Про це у понеділок на брифінгу розповів міністр юстиції Павло Петренко.

Він нагадав, що Росія не виконала попереднє рішення Європейського суду з прав людини щодо негайного виведення військового контингенту та припинення тиску військових на цивільне населення.

"Це дає нам можливість у рамках цього судового органу ставити питання щодо компенсації збитків, у тому числі пов'язаних із втратою власності й майна на території Криму, які спричинені Росією. Це найшвидший шлях для отримання відповідної компенсації", - сказав міністр.

Реклама:

Крім того, за словами Петренка, Мін'юст відпрацьовує звернення до Міжнародного суду при ООН стосовно посягання Російською Федерацією на територіальну цілісність України.

Так само до міжнародних судових інстанцій будуть подані заяви стосовно претензій України на неправомірно розподілене Росією майно колишнього Радянського Союзу.

"Йдеться про нерухоме майно за кордоном, в якому розміщуються дипломатичні станови, про валютні цінності, які РФ отримала як самопроголошений наступник Радянського союзу, а також про колишні вклади українців до Ощадбанку, які станом на 1 січня 1992 року Росія не повернула на баланс українського Ощадбанку".

За словами Петренка, зокрема розмір неповернених вкладів складає 80 мільярдів доларів "без будь-якої індексації".

"Йдеться також про повітряні та морські суди з власності Радянського Союзу, які перейшли на баланс Російської Федерації і про цілу низку ресурсів та об'єктів, які знаходилися на території інших країн, і якими Росія зараз управляє без належного розподілу з іншими країнами колишнього СРСР".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!