Унаслідок офшорних схем Курченка бюджет втратив мільярд доларів - ЗМІ

П'ятниця, 14 березня 2014, 19:01

Журналісти знайшли документи, які викривають схеми Сергія Курченка для ухилення від оподаткування.

Про це пише видання Kyiv Post.

Документи потрапили до рук журналістів, учасників Проекту з розслідування організованої злочинності та корупції (Вашингтон), що є партнером Kyiv Post.

Згідно із документами, компанії Курченка, які зареєстровані в офшорах, підозрюються у торгівлі нафтопродуктами із використанням схем для уникнення оподаткування.

Реклама:

Внаслідок цих схем Україна, як ідеться в статті Kyiv Post, втратила $1 млрд доходу.

Офшорні компанії також використовувалися для купівлі дорогих італійських костюмів.

Видання нагадало, що раніше в Одесі було затримано 60 тон палива, що належало одній із компаній Курченка. Конфісковане пальне пообіцяли направити в Мінооброни.

За словами глави МВс Арсена Авакова, порушено 11 кримінальних проваджень щодо діяльності компанії Курченка ВЕТЕК.

Водночас колишні співробітники компаній Курченка поширили документи, що показують рух готівки між ВЕТЕКом та офшорними компаніями в Белізі, в Панамі та на Кіпрі та в інших напрямках, що можуть пролити світло на систему функціонування бізнес-імперії Курченка.

Деякі із таких документів стосуються діяльності розташованої в Белізі офшорної компанії Zevidon Trading Limited.

У лютому 2013 році ця компанія заплатила $2,99 млн ТОВ Зовнітрансгаз, що зареєстроване в Сімферополі. Згідно із митною декларацією, українська компанія продала фірмі в белізькому офшорі 3 тисяч тонни дизельного палива  російського походження. Як вказують документи, танкер із таким вантажем мав вирушити із порту Ізмаїл в Беліз.

Обидві ці фірми фігурують в минулорічному запиті народного депутат від Свободи Юрія Сиротюка до Генеральної прокуратури та СБУ як фірми, що підозрюються у використанні фіктивних схем експорту.

"На експорт нібито працюють три компанії з групи "Газ Україна 2009" – ПП "Армада-Плюс", ТзОВ "Зовнітрансгаз" та дочірнє підприємство "Петрол" (Петрол-Форвардінг, МПП). Усі вони, за документами, транспортують бензин (який невідомо звідки береться) автоцистернами до танкерів, які везуть пальне компанії Zevidon Trading Ltd в Беліз", - написав Сиротюк у своєму запиті.

При цьому, що компанія "Зовнітрансгаз" зареєстрована в Сімферополі за адресою вулиця Ростовська, 16. Однак, як виявилося, там знаходиться школа №18.

Як свідчать документи, ці компанії використовувалися для того, щоб вивезти гроші із України в Беліз через фіктивні схеми експорту. Обсяги та вартість таких схем буде встановлено після детального вивчення документів.

Згідно із даними Державного комітету статистики, лише у лютому-березні 2013 року обсяг експорту паливних матеріалів з України в Беліз складав майже 800 млн доларів.

Однак після публікацій кількох розслідувань Держкомстатистики за вказівкою міністра доходів та зборів статистику по Белізу було закрито. Тож, як результат, наприкінці року Держкомстатистики оприлюднив дані, за якими обсяг торгівля нафтопродуктами із Белізом за рік склав $170 млн.

Zevidon Trading Limited також фігурує у розрахунках із Італією. У лютому 2013 року італійська компанія Бореллі надіслала Zevidon Trading Limited чек на 30 тисяч євро за чотири костюми "для пана Кацуби". Кожен із костюмів коштував 15 тисяч євро і половина із загальної вартості у 60 тисяч євро вже була сплачена.

Документи викривають деякі із раніше не доведених зв'язків Курченка. Пан Кацуба – один із двох братів Кацуб із Харкова, Олександр та Сергій.

Молодший брат, 26-річний Олександр Кацуба у грудні 2012 року став заступником голови національного нафтотрейдера Нафтогаз Україна. Ранішк цю посаду обіймав його старший брат Сергій.

Документи показують, що компанії Курченка постійно вели бізнес із 14 офшорними компанії. Ці документи досі вивчаються журналістами.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: