У МВФ розповіли, коли підпишуть нову програму співпраці з Україною

П'ятниця, 14 березня 2014, 10:08

Рішення про запровадження нової програми співпраці між Україною і МВФ, як основним кредитором країни, може бути ухвалене в стислі строки, і ключовою для Фонду стане не політична стабільність у країні, а бажання уряду реалізовувати план реформ.

Про це в ході традиційного брифінгу у Вашингтоні заявив директор департаменту зовнішніх зв'язків Фонду Джері Райс, пише "УНІАН".

"Поки що у нас немає чіткого тимчасового орієнтиру, коли може бути підписана нова програма співпраці з Україною, - сказав Райс.

За його словами, зараз в Києві працює оцінна місія, яка за підсумками своєї роботи дасть оцінку економічній ситуації в країні і рекомендації того, що можна зробити. На основі цієї оцінки керівництво Фонду ухвалить остаточне рішення. Відповідь може бути дуже швидкою, хоч, повторюся, багато залежить від представлених оцінок.

Реклама:

При цьому Райс не назвав потенційно можливого обсягу фінансування, зазначивши лише, що в умовах проведення зараз реформи квот у самому МВФ, квота України напевно зросте. 

"Після реформи квот у МВФ, українська квота зросте, що одночасно забезпечить країні доступ до ширшого фінансового пакета", - зазначив представник Фонду. 

Він також звернув увагу, що вірогідність одержати кошти досить висока. Райс нагадав, що зустрічі фахівців Фонду з урядом України в Києві, а також переговори прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард були "дуже конструктивними. 

"Я хочу нагадати заяви Крістін Лагард і Рези Могадама. Вони були дуже задоволені бажанням українського уряду проводити реформи і робити це прозоро", - сказав представник Фонду. 

За його словами, саме прагнення уряду реалізовувати реформи є ключовим чинником для ухвалення позитивного рішення за поданням ресурсів.

Так, відповідаючи на запитання про те, чи вплине чинник політичної нестабільності в Україні на надання їй коштів, Райс відповів: "Що важливо МВФ? Внесок уряду і здатність уряду проводити політику реформ, контролювати і впроваджувати реформи. Це справедливо для всіх країн? і для України зокрема. Важливий підхід до реформ і здатність їх впроваджувати". 

Раніше директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард за підсумками переговорів з прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком заявила, що МВФ готовий допомагати Україні, продовжить консультації зі своїми учасниками і міжнародними організаціями, а також підготує рекомендації щодо подальших кроків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!