Міллер хвилюється, що борг України позначиться на дівідендах

П'ятниця, 14 березня 2014, 09:57

Зростаючий борг України за поставки газу ставить під питання виплати дивідендів та інвестиційну програму "Газпрому".

Про це заявив глава газового концерну Олексій Міллер, пишуть "Весті.Економіка".

"Неотримання оплати за газ для "Газпрому" - це недофінансування нашої поточної інвестиційної програми, це недоотримання доходів у наш бюджет, це також питання виплати дивідендів нашим акціонерам.

Серед наших приватних акціонерів досить велика кількість іноземних акціонерів. Це також їхні доходи, це також їх дивіденди. Нам потрібна ясність в цьому", - сказав Міллер.

Реклама:

Глава "Газпрому" зазначив, що тема України обговорювалася в четвер на зустрічі з віце-канцлером ФРН, федеральним міністром економіки та енергетики Зігмаром Габріелем.

За його словами, борг України за газ на сьогоднішній день складає більше 1,8 млрд доларів.

"При цьому з початку року місяць від місяця борг все збільшується і збільшується. Так, на Україні глибока політична криза, але за газ платити треба. І ми сьогодні бачимо, що наші дії по відношенню до України є абсолютно лояльними. У нас є всі права відповідно до діючого контракту перейти на передоплату за поставки російського газу на Україну. Але ми цього не робимо, і ми бачимо, що це є дуже важливим моментом для того, щоб на Україні не трапився економічний колапс, щоб не виникли ризики для транзиту російського газу в Європу", - заявив Міллер.

"Але ця ситуація не може тривати нескінченно. І ми звертаємо серйозну увагу на те, як розвивається ситуація. Зараз багато говорять про фінансову допомогу Україні: про це говорить Європейський союз, про це говорять США, про це говорять міжнародні фінансово-кредитні організації пройшла інформація про те, що США вже готові надати Україні фінансову допомогу в обсязі 1 млрд", - зазначив він.

"Але треба також відзначити, що вже в даний час Росія надає фінансову допомогу Україні в обсязі 5 млрд доларів. І це кредит нашого російського уряду України в обсязі 3 млрд доларів наприкінці минулого року, і недоотримання "Газпромом" майже 2 млрд доларів за постачання газу - це фактично наш аванс український економіці, українській промисловості", - зазначив він.

"У зв'язку з цим має бути чітке розуміння того, коли і в яких обсягах буде надана фінансова допомога Україні, для того щоб Україна повністю розрахувалася за газові борги, повністю оплачувала поточні поставки газу. Ми хочемо, щоб наші українські партнери були платоспроможними, ми не хочемо газової кризи", - заявив Міллер.

 За словами Міллер, на зустрічі обговорювалася співпраця в енергетичній сфері.

"Німеччина для Росії є партнером N1 на газовому та енергетичному ринку Європи. Російський газ у загальному обсязі імпорту Німеччині становить 40%.

При цьому ми відзначаємо позитивну тенденцію зростання поставок російського газу. Торік обсяг поставок склав більше 40 млрд куб. метрів, і був відзначений приріст за рік на 20%", - заявив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: