"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Путіна кажуть, що через вторгнення в Україну постраждає економіка РФ

Четвер, 13 березня 2014, 16:48

Економічні санкції західних країн щодо Росії через ситуацію з Україною можуть вплинути на економіку сильніше, ніж прогнозує уряд.

Такий прогноз озвучив в Петербурзі член президії Економічної ради при президенті РФ Олексій Кудрін, передає ИТАР-ТАСС.

За його словами, зростання економіки Росії в 2014 році може не подолати 1% ВВП або навіть бути нульовим.

"Ми, напевно, отримаємо посилення конфлікту з Заходом, який не визнає деякі дії Росії. У цьому зв'язку очікуються якісь санкції, які торкнуться нашої економіки і будуть чутливими, створять нові виклики для макроекономіки та інвестицій в економіку. Не тільки іноземних - вони вплинуть на внутрішнього нашого інвестора, на настрій населення", - вважає Кудрін.

Реклама:

"Якщо санкції залишаться на рівні тільки арешту рахунків окремих громадян, підприємств і операцій, продукції, я б назвав це м'яким варіантом", - заявив Кудрін.

На його думку, вже можна говорити про скорочення кредитування російських підприємств іноземними банками. За його оцінкою, корпоративний сектор Росії закредитований в іноземних банках приблизно на 700 млрд доларів.

"Цей обсяг почне зменшуватися в силу того, що багато кредитних ліній не будуть продовжені, деякі спільні проекти зупиняться, і це вже почалося. Внаслідок цього підприємства стають обережними і чекають, чи не стануть санкції відносно Росії жорсткішими", - сказав Кудрін.

"У цьому зв'язку очікую, що цього року економічне зростання буде не як заплановане МЕР влітку минулого року при прогнозі в 3,5% ВВП, і не за прогнозом грудня в 2,5%. Навіть зараз багато хто оцінює, що приблизно 1,5% буде цього року зростання. Я думаю, що в силу ось цих обставин воно буде менше 1% цього року, може бути, нуль", - сказав екс-міністр фінансів РФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!