"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд Бельгії обмежує обіг євроцентів в країні

Неділя, 9 лютого 2014, 14:44

Уряд Бельгії почав реалізовувати програму обмеження ходіння в країні монет євро малих номіналів.

Про це повідомив телеканал РТБФ, передає ИТАР-ТАСС.

"Перший крок уряду спрямований на скорочення в обігу на території королівства монет достоїнством 1 і 2 євроцента, чеканка яких коштує дорожче їх номіналу", - зазначає телеканал.

У теорії 18 країн зони євро не мають права самостійно обмежувати ходіння європейської валюти в будь-яких її формах на своїй території. Всі монетарні рішення повинні прийматися Європейським центробанком, незважаючи на те що карбуванням "дрібних монет" займаються національні монетні двори всіх цих держав, пише видання.

Реклама:

У підсумку кабінет міністрів Бельгії знайшов обхідний шлях: дозволив усім магазинам округляти суму чека покупця до 5 або 10 євроцентів.

Причому мова йде саме про суму чека, а не про вартість самих товарів, встановлювати ціни на які в адміністративному порядку уряд країни також не має права. Закон чітко визначає, в який бік можна округляти ціну: якщо сума чека закінчується на 1,2, 6 або 7 центів - її слід округляти до 5 центів вниз, якщо ж на 3,4, 8 і 9 - то вгору.

Мінфін Бельгії розраховує, що таким чином вдасться природним шляхом звести нанівець потребу в найбільш дрібних євромонетах.

Ці ж норми будуть поширюватися і на електронні платежі, у тому числі за банківськими картками, оскільки в Бельгії умови готівки та електронних розрахунків за законом не можуть різнитися.

Проект закону вже внесений до парламенту, він може набути чинності вже цієї весни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: