Білорусь ввела утилізаційний збір для автомобілів

П'ятниця, 7 лютого 2014, 11:15

Президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав указ про введення утилізаційного збору для транспортних засобів.

Про це йдеться в опублікованому 6 лютого повідомленні на інтернет-порталі глави Білорусі, пише "Лента.ру".

Текст документа буде опублікований пізніше. Очікується, що указ почне діяти з 1 березня.

У ньому буде прописаний розмір збору, визначаються особи, які повинні його виплачувати, а також обумовлюється порядок та нарахування і виплати. В якості причин поширення утилізаційного збору на Білорусію названа "необхідність раціонального використання природних ресурсів та охорона навколишнього середовища".

Реклама:

У пояснювальному повідомленні вказується, що утилізаційний збір діятиме для транспортних засобів з електродвигуном (за винятком гібридних установок), самоскидів з масою більш ніж в 50 тонн, призначених для бездоріжжя, а також для всіх автомобілів фізичних осіб незалежно від обсягів двигуна.

Ставки податку будуть визначатися урядом. Він буде діяти і для тих автомобілів, які ввезені з інших країн Митного союзу, тобто Росії та Казахстану.

Від збору звільнять автомобілі які знаходяться у власності посольств, а також тих білоруських підприємств, які зуміють гарантувати безпечне поводження з машинами, що втратили свої споживчі властивості.

Білоруське видання "Щотижневик", яке в грудні 2013 отримало доступ до тексту указу, повідомило 6 лютого, що нові легкові автомобілі, що ввозяться фізособами, після введення збору подорожчають на приблизно на дві тисячі російських рублів, а старі - на три тисячі рублів.

Раніше воно відзначало, що під збір не потраплять автомобілі старше 30 років з оригінальним двигуном і кузовом, а також машини, вироблені в Білорусі - МАЗ, Geely і Zotye.

Як повідомлялося, в Україні утилізаційний збір почав діяти із 1 вересня 2013 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: